Per primera vegada, l'estudi de 4.000 mostres de pacients amb càncer colorectal (CCR) ha permès als investigadors establir una classificació nova i pionera sobre la base de dades genòmiques, que delimita 4 subtipus molt consistents. El treball, impulsat per l'Obra Social ''la Caixa'', ha estat fruit de la feina d'un consorci internacional amb participació del Vall d'Hebron Institut d'Oncologia (VHIO) i es publica aquest dilluns a la revista 'Nature Medicine'. L'estudi permet definir un patró de subtipus genòmics de consens i a més, identificar les característiques biològiques intrínseques dels tumors, així com correlacionar les dades amb el comportament clínic i el pronòstic del pacient.

Rodrigo Dienstmann, investigador principal del grup ODysSey i primer autor de la publicació, destaca que amb el gran nombre de mostres estudiades, 4.000, s'ha eliminat la dispersió de resultats i s'ha concentrat una senyal molt clara al voltant de 4 subtipus molt consistents. Per Dienstmann, és important perquè és la primera vegada que existeix ''una classificació de consens'' que a més, s'ha realitzat no per un grup, sinó per un ''consorci internacional d'experts'' en l'estudi del càncer colorectal.

Dientsmann ha explicat que a través del 'big data' disponible s'ha pogut arribar a conclusions de consens que confimen que la biologia dels tumors dels diversos subtipus és tan ''radicalment diferent'' que gairebé podrien ser tumors diferents. Per això, considera l'investigador, s'explica que en el CCR, els tumors es comporten de manera tan diferent davant d'un mateix tractament.

Un treball col·laboratiu realitzat gràcies a un consorci internacional ha establert, per primera vegada, una classificació nova i pionera per al càncer colorectal (CCR) sobre la base de dades genòmiques. L'estudi ha reunit 4.000 mostres de pacients i ha definit un patró de subtipus genòmics de consens que, a més d'identificar les característiques biològiques intrínseques dels tumors, també correlaciona aquestes dades amb el comportament clínic i el pronòstic dels pacients.

Tot i que fins ara els grups investigadors havien fet força esforços per trobar aquesta classificació, el CCR no s'havia incorporat a la pràctica clínica perquè l'heterogeneitat d'algoritmes i el nombre reduït de mostres analitzades en dificultava l'acceptació per la comunitat científica. Per això, aquesta ''crisi'' de resultats va comportar el front comú en forma d'un consorci internacional que ha permès sumar les mostres de pacients, coneixement de biologia i evolució del CCR i competència per a fer anàlisis de 'big data'.