Què és?

El càncer de mama es produeix quan s'origina un tumor maligne en el teixit de la glàndula mamària i les cèl·lules del tumor envaeixen els teixits al voltant ella i tenen la capacitat de fer el mateix amb altres òrgans. Les cèl·lules tumorals poden disseminar-se a través de la invasió directa o bé a través del transport que efectuen els vasos limfàtics i sanguinis.

Quins són els símptomes?

L'Associació Espanyola contra el Càncer (AECC) indica que "en fases precoces de la malaltia, el càncer de mama no sol produir cap tipus de símptoma". Si no es detecta a través dels programes de cribratge, com les mamografies, els símptomes solen ser l'aparició d'un nòdul o bony, dolor a la mama o canvis en el color i mida en la mateixa, variacions en el mugró i menor mobilitat a la mama quan s'aixequen els braços.

Com es diagnostica?

La història clínica i l'exploració física són els mètodes dels que serveixen els metges. A més d'ells, es realitzen anàlisis de sang i orina i se sotmet a la pacient a una mamografia o una ecografia, encara que també hi ha altres tècniques, com ductoscopias i ressonàncies magnètiques. La més estesa és la mamografia. En ella, segons s'explica a la web de AECC, s'aprecien calcificacions, masses o quists. Calcificacions i quists solen ser, sovint, tumors benignes.

Quins són els factors de risc?

L'Organització Mundial de la Salut cita factors associats a l'estil de vida, com el consum d'alcohol i tabac i la manca d'activitat física, però també altres de diferent caràcter. Així, inclou "una menopausa tardana i una edat madura al primer part". Els efectes de l'alimentació, units a la major edat del primer embaràs, el menor nombre de parts i l'escurçament de la lactància també influeixen en la major incidència del càncer de mama.

¿Quins són els mètodes per al diagnòstic precoç?

La mamografia és el mètode més eficaç. "Permet detectar lesions en la mama fins a dos anys abans que siguin palpables i quan encara no han envaït en profunditat ni s'han disseminat als ganglis ni a altres òrgans", diu l'AECC al seu web. La detecció precoç del càncer de mama facilita un tractament menys agressiu i més possibilitats de cura. La autoexploració mamària no és un mètode suficient per si mateix, encara que contribueix a concedir a la dona una conscienciació i un empoderament molt beneficiós per a ella.

Quin tractament quirúrgics s'apliquen?

La cirurgia que es realitza per al càncer de mama sol requerir d'un període previ d'ingrés menor d'una setmana. Si la cirurgia és conservadora, s'apliquen la tumorectomia o la quadrantectomia. La primera s'extirpa únicament el tumor i la segona el quadrant en el qual s'ubica el tumor. Si la cirurgia és no conservadora, es procedeix a la mastectomia, que consisteix a extirpar la mama sencera. En totes les tècniques apareix un element clau, que és l'estat dels ganglis.

¿Com s'apliquen la radioteràpia i la quimioteràpia?

A continuació, després de la cirurgia, el metge determinarà la conveniència d'aplicar tècniques de radioteràpia o quimioteràpia o bé les dues. La primera sol emprar després d'un cas d'intervenció quirúrgica conservadora i consisteix en un tractament de radiació la durada oscil·la entre quatre i vuit setmanes. La quimioteràpia sol aplicar com un mètode complementari després de la cirurgia amb l'objectiu de prevenir la formació de metàstasi.

Què seqüeles hi ha?

La recuperació després de càncer de mama inclou la lluita contra una de les seqüeles més freqüents: el limfedema. És la inflor del braç en el costat en què s'ha intervingut al quiròfan. El fisioterapeuta ha de determinar els exercicis que serviran per prevenir la seva aparició, encara que hi ha consells bàsics: no carregar el braç amb pesos excessius, no utilitzar peces de roba que comprimeixin la zona, endreçar-se amb sabons neutres i suavitat la zona i procurar fer exercici físic.

Cada quant són les revisions?

Durant els dos o tres primers anys, les revisions solen ser trimestrals o quadrimestrals per passar a ser semestrals o anuals un cop s'hagin complert el quart i el cinquè any de la intervenció. A nivell psicològic, l'ajuda dels professionals en aquest camp contribueix a lluitar contra l'ansietat i les pors a una recaiguda. En qualsevol cas, és beneficiós sempre compartir les preocupacions amb l'entorn familiar i social més proper, així com continuar amb el ritme de vida més normalitzat que sigui possible.

Pot donar-se en homes?

La població masculina també pateix càncer de mama, encara que la seva proporció és de menys de l'1%. Igual que en les dones, l'historial familiar té una influència directa. En el cas dels homes, l'edat de presentació del tumor sol ser més tardana que en la dona i la tècnica més emprada és la mastectomia.