Hi ha la creença popular que el matalàs amb què dormim ha de ser el més dur possible i car, per la falsa creença que les coses que valen més diners tenen més qualitat. Però aquestes premisses no sempre són certes. Tot al contrari. A l'hora de triar un matalàs, per sobre de tot, haurem de tenir en compte les nostres característiques físiques.

Segons explica Manel Domingo, fisioterapeuta i Degà del Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya, l'elecció del matalàs per dormir depèn d'aspectes com la posició en què dormim, quant pesem i quina altura tenim. Igualment, l'elecció del coixí també ha de ser l'adequada per aconseguir un descans de qualitat.

"Com més pesem, més dur ha de ser el matalàs, i si pesem menys no ha de ser tan dur i sí més flexible. Un matalàs massa tou pot alterar les corbes de l'esquena que s'exagerarien", assenyala Domingo, qui també remarca que és igual d'important la nostra altura, ja que una talla menor i un pes elevat comporten necessitar un matalàs més dur.

A més, és clau la posició que adoptem a l'hora de dormir, ja que si dormim de costat, el matalàs ha de ser una mica més tou perquè l'espatlla es pugui acomodar i enfonsar amb facilitat; i si a les nostres hores de somnis passem més temps panxa enlaire que cap per avall, el matalàs haurà ser més dur.

Materials, preus i canvis de matalàs

Sobre els materials emprats en el matalàs (làtex, escuma, molles o components viscoelàstics), Domingo apunta que és una qüestió de preferències personals excepte en els casos en què hi hagi alguna patologia que requereixi que el matalàs s'adapti millor al cos i recordi la postura.

"El preu més elevat no garanteix una millor qualitat del son. Els matalassos viscoelàstics són els més cars i poden ser una bona inversió per a determinades persones, però a altres els poden molestar les marques que hi queden. El millor consell és que es provi bé el matalàs quan es vagi a comprar i no només dedicar-li un parell de minuts ", apunta Domingo.

El fisioterapeuta també recorda que després d'un canvi de matalàs el cos pot tardar entre dues i quatre setmanes a adaptar-se a la seva nova consistència i provocar molèsties físiques, uns inconvenients que passat aquest temps d'acomodació haurien de desaparèixer.

"Un mal matalàs pot generar dolor lumbar o cervical o incrementar els roncs, que poden gairebé desaparèixer si es tria bé matalàs i el coixí", conclou el portaveu dels fisioterapeutes catalans.

Relació matalàs-coixí

Pel que fa al coixí, la seva elecció adequada ha de tenir en compte que és més important el gruix que els materials de què estigui fet. Hi ha coixins específics que només cal emprar en el cas de patir algun tipus de patologia i només durant períodes de temps determinats.

Els coixins cervicals eviten la mobilitat al llit i n'hi ha alguns que van dirigits a persones que ronquen. Aquests, tenen un forma i una posició que faciliten que s'obrin les nostres vies respiratòries i disminueixin així els roncs.

Els nens petits no han de dormir amb coixí fins després de l'any d'edat pel fet que, en proporció a la resta del cos, el cap és més gran que en els adults. L'ús de coixí en els nadons pot comportar problemes respiratoris ja que eleva el cap cap amunt i això impedeix que respirin bé.

Si dormim de costat, la distància entre la nostra orella i el matalàs determinarà el gruix ideal del coixí. Si la nostra posició per dormir cap per avall, el coixí ha de ser menys gruixut, i si dormim panxa enlaire, el gruix correcte estarà entremig dels altres dos casos. Així, les persones que dormen mirant al sostre i que tenen l'esquena més recta poden fer servir un coixí més fi, mentre que aquelles que tenen corbada l'esquena obtindran un millor descans amb un coixí més gruixut.

Persones grans i parelles

Les persones grans poden evitar les nafres o almenys disminuir la seva aparició amb matalassos més durs perquè si és tou impedeix la nostra mobilitat al llit durant la nit.

I en les parelles en què cada un dels dos té característiques físiques diferents, és possible adquirir un matalàs dividit en dos. "Un matalàs per a una persona de més pes no s'adapta bé a una altra més prima; al mercat hi ha opcions perquè cada costat del matalàs tingui unes característiques segons el pes, altura o l'existència d'alguna patologia", apunta Domingo.