En els propers dos anys es convidaran a participar-hi més de 60.000 persones d'entre 50 i 69 anys de les comarques del Bages, Berguedà i Solsonès

El proper divendres 16 de novembre s´enviaran les primeres cartes a les persones d´entre 50 i 69 anys de les comarques del Bages, Berguedà i Solsonès convindant-les a participar en el Programa de Detecció Precoç de Càncer de Còlon i Recte (PDPCCR) impulsat pels hospitals de la zona. El programa de cribratge el gestiona la Fundació Althaia i està previst que arribi a més de 60.000 persones. Segons els resultats obtinguts en altres territoris, prop del 6% dels participants solen mostrar resultats positius que cal estudiar amb cura.

Les convocatòries del programa seràn biennals i totalment voluntàries.

El desplegament començarà a Manresa i durant dos anys s´estendrà de manera progressiva, arribant a la població seleccionada de totes les àrees bàsiques de salut de les tres comarques incloses. Els participants escollits rebran una carta a casa on se'ls explicarà el funcionament del programa i se'ls informarà de com participar-hi, d'una manera similar a la que es fa amb el Programa de Detecció Precoç de Càncer de Mama que ja fa anys que està en marxa.

Un cop rebuda la carta, els participants s'hauran de dirigir a una de les farmàcies que participen al programa on haurà de lliurar la carta que hagi rebut. Allí els donaran un kit per dipositar una mostra de femta i les instruccions de com conservar-la fins que la porti de nou a la farmàcia. El mètode de cribratge consisteix en detectar si hi ha restes de sang a la femta.

Si els resultats de la prova són negatius, els participants rebran una carta on se´ls informarà d´aquests resultat i se´ls convidarà a prendre part del programa dos anys després. En cas de detectar-se sang en femta, se´ls citarà per a una visita amb la infermera del programa i per fer una colonoscòpia amb sedació. En un futur, aquests resultats es publicaran on-line a la Història Clínica Compartida de Catalunya.

Aquest programa se situa en el marc del Pla de Salut de Catalunya 2011-2015 per potenciar la prevenció sobre certes malalties. L'organització ha implicat la coordinació del Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya, l'atenció primària, la Fundació Althaia i l´Hospital Sant Bernabé de Berga amb el suport de la Regió Sanitària Catalunya Central del CatSalut