El Departament de Salut assegura que té estoc suficient de les primeres vacunes contra la tos ferina que s'administren als nadons als 2, 4, 6 i 18 mesos. Salut vol transmetre així un missatge de tranquil·litat a la ciutadania després que tres nadons hagin mort de la malaltia a l'Estat espanyol en els últims dos mesos, dos a Andalusia i un a Castella-La Manxa.

Des del Govern s'afegeix que si bé és cert que des del maig del 2015 hi ha menys dosis disponibles de vacunes combinades de tètanus, diftèria i tos ferina, es tracta de les que es posen com a recordatori quan l'infant té sis anys, i l'endarreriment no suposa riscos si s'han posat les quatre primeres.

La protecció contra la tos ferina es fa als 2, 4 i 6 mesos. Després hi ha un reforç als 18 mesos i un segon reforç als 6 anys. També hi ha la possibilitat de vacunar la dona durant l'embaràs, principalment per protegir el nadó abans de l'edat de rebre les primeres dosis. Les dificultats de subministrament global actuals afecten especialment les vacunes de reforç. Aquesta situació afecta els dos laboratoris que comercialitzen aquestes vacunes a l'Estat i no està previst que es resolgui a curt termini.

En resposta a aquestes dificultats, a Catalunya, amb el suport del Consell Assessor de Vacunacions, es va acordar mantenir la vacunació als 2, 4, 6 i 18 mesos i endarrerir la dels 6 anys. També es va acordar mantenir la vacunació de les dones embarassades preferiblement entre la setmana 27 i 36 de gestació. Salut assegura que l'endarreriment durant uns mesos d'aquesta cinquena dosi de la vacuna contra la tos ferina no suposa riscos si l'infant ha estat prèviament protegit.