Unes 33.600 persones conviuen amb el virus de la sida a Catalunya en l'actualitat, de les quals el 48% amb una càrrega viral suprimida, segons dades del Departament de Salut.

Durant l'any 2014 s'han notificat 734 nous positius per VIH a Catalunya, una xifra lleugerament inferior a la dels darrers anys. La mitjana d'edat de les noves infeccions ha estat de 36 anys, mentre que la taxa d'incidència actual és de 10,2 casos per cada 100.000 habitants. Pel que fa a la principal via de transmissió entre els nous diagnòstics és la sexual amb un 85% dels casos (el 64% en relacions homosexuals i el 21% en relacions heterosexuals), seguida de la via endovenosa amb el 2% dels casos.

Des de la posada en marxa del sistema voluntari de declaració de nous diagnòstics d'infecció pel VIH l'any 2001 i fins al 31 de desembre de 2014 s'han notificat 10.560 diagnòstics (el 87% en homes i el 13% en dones), segons dades del Centre d'Estudis Epidemiològics sobre les infeccions de transmissió sexual i Sida de Catalunya.

El darrer informe d'Onusida, el Programa de les Nacions Unides per al VIH, estima que hi ha 36,9 milions de persones VIH positives a tot el món i 2 milions de nous diagnòstics durant el 2014. A l'Estat espanyol, durant l'any 2013 es van declarar 3.278 nous casos, en el que és el darrer any amb dades completes.

En els darrers 10 anys, la proporció de persones amb diagnòstic tardà ha passat del 50% al 42%. Els homes heterosexuals i els usuaris de drogues per via parenteral són els grups que presenten major percentatge de diagnòstic tardà.

Dia Mundial de la Sida

El 28è Dia Mundial de la Sida, que se celebra aquest dimarts, té aquest any per lema 'Accelerant per posar la sida a zero'. En aquest context, l'Agència de Salut Pública treballa per disminuir els nous casos d'infecció pel VIH i de les infeccions de transmissió sexual (ITS) a través de la conscienciació de la població. Entre les actuacions rellevants que impulsa el Departament de Salut, destaquen el pla pilot per a la detecció del VIH a través de la prova ràpida a atenció primària, i el reforç de la detecció precoç del VIH i altres infeccions de transmissió sexual (ITS) amb la prova pilot del cribratge de la infecció per clamídia i gonococ en poblacions clau com els col·lectius d'homes que fan sexe amb altres homes i la població jove en l'àmbit comunitari.

Així mateix aquest any 2015 s'ha ampliat la detecció del VIH a través de la prova ràpida en oficines de farmàcia a Barcelona ciutat i Tarragona, arribant a 128 farmàcies a tot Catalunya. Pel que fa a la inversió en prevenció del VIH, a Catalunya es xifra al voltant dels 3 milions d'euros anuals i la despesa sanitària per pacient tractat se situa entre 8.000 i 15.000 euros a l'any, en el cas concret de pacients multiresistents.