La caiguda de cabell preocupa per igual a homes i dones, que en el seu afany per reduir el problema poden arribar a dipositar la seva fe en miraculosos (i de vegades perillosos) remeis casolans. Seguir a ulls clucs creences entorn a la caiguda del cabell poden aguditzar el problema de l'alopècia.

Abans d'acceptar les creença sobre la caiguda del cabell, cal saber que el cicle de vida del pèl consta de 3 etapes o fases: la fase anàgena (o fase de creixement, amb una durada que varia dels 2 als 6 anys) , la fase catàgena (que suposa una etapa de transició i que només dura uns 10 dies aproximadament) i la fase telògena (amb una durada estimada d'uns 3 mesos en els quals el cicle del cabell es manté en repòs).

Una vegada concloses aquestes fases, ¡els cabells cauen! Això ens passa a tots, després comença el procés una altra vegada, l'arrel generarà un nou cabell i tornada a la fase anàgena... Entre el 85 i el 90 per cent dels pèls es troben en la fase anàgena, i s'estima que el nombre total de cabells puja a uns 100.000-150.000 i la pèrdua diària normal ronda els cent pèls.

"En alguns casos d'alopècia el problema pot residir no en la caiguda en sí, sinó més aviat en que no es renovi el cabell, el que comportaria una disminució de la massa capil·lar que pot desembocar en alopècia", apunta el doctor Vicent Alonso, dermatòleg i responsable de Nisa Capil·lar.

L'èxit en el control de la caiguda de cabell resideix en l'elecció correcta del tractament, que varia considerablement d'una persona a una altra. "Cada pacient és únic i té unes necessitats específiques, per això, la valoració de cada cas per un metge especialista és fonamental per determinar el tractament que millor s'adapta a les necessitats del pacient", assegura l'expert.

Perquè el tractament tingui èxit, és important la realització d'un examen adequat que determini el diagnòstic correcte. L'expert fa un repàs dels diferents tractaments disponibles per ajudar a reduir la caiguda:

Fàrmacs i vitamines

Administrats de forma tòpica o per via oral, hi ha una gran quantitat de fàrmacs i altres preparats dirigits a frenar la caiguda del cabell. Els fàrmacs més utilitzats són, d'una banda, 'Minoxidil', que afavoreix la vasodilatació i provoca així una major irrigació del cuir cabellut i l'augment de l'aportació sanguínia als fol.licles pilosos.

Una segona opció farmacològica és 'Finasteride', que actua bloquejant l'acció dels andrògens a nivell dels fol.licles pilosos. "Els andrògens són les hormones sexuals responsables de l'aprimament del pèl (miniturización) que desencadena una alteració del cicle capil·lar, desembocant finalment en l'alopècia".

Tractaments per frenar l'alopècia

La mesoteràpia és una tècnica que consisteix a aplicar microinjeccions intradèrmiques en el cuir cabellut. Hi ha diferents tipus de mesoteràpia capil·lar:

- La mesoteràpia amb PRP es realitza extraient una petita quantitat de sang del propi pacient, que es centrifuga per separar el plasma ric en plaquetes, administrant al pacient posteriorment en el cuir cabellut.

- La mesoteràpia capil·lar amb nutrients utilitza aminoàcids, vitamines, oligoelements i vasodilatadors par frenar la caiguda del cabell. "Utilitzat en etapes primerenques de l'alopècia, aconsegueix una millora de la salut capil·lar i la revitalització del cabell", assegura Alonso.

Microtrasplantaments capil·lars

Els microtrasplantaments capil·lars constitueixen una altra interessant opció per combatre l'alopècia. El microempelt capil·lar consisteix en el trasplantament de cabell de zones donants en les que no afecta l'alopècia (com el clatell o els laterals del cap) a zones amb escassetat o manca de pèl.

Encara que existeixen diferents tipus de Microtrasplantaments capil·lars com la tècnica FUSS (tècnica de la tira) o la tècnica FUE (extracció de la unitat fol·licular), en l'actualitat, la tècnica més avançada de Microtrasplantament capil·lar és el microempelt SER robotitzat (Artas).

La tecnologia Artas, un sistema interactiu d'última generació, millora la qualitat del procediment permetent extreure un major nombre d'unitats fol·liculars en menys temps, personalitzar el tractament al pacient, augmentar el percentatge de viabilitat de les unitats foliculars extretes, aconseguir resultats més naturals i una recuperació més ràpida que amb la tècnica manual.

Falses creences

Hi ha quatre creences populars sobre la caiguda del cabell que el doctor Vicent Alonso ha volgut desterrar:

1- Tallar els cabells amb freqüència fa que creixi més i més fort.

No està demostrat que tallar els cabells de forma habitual revitalitzi el seu creixement.

2- Els productes capil·lars com els tinys, gomina, laca... fan que caigui el pèl.

Encara que no és convenient abusar-ne, si s'utilitzen bé no tenen per què provocar una caiguda del cabell

3- Podem tractar l'alopècia amb un xampú anticaiguda.

No hi ha cap xampú que pugui frenar la caiguda del cabell, ja que els compostos del xampú estan molt poc temps en contacte amb la pell i no poden actuar sobre l'arrel del pèl.

4- És dolent rentar-se els cabells cada dia, principalment els pèls grassos.

La freqüència amb què s'ha de rentar els cabells depèn de les necessitats de cada persona, sent la recomanació habitual el fer-ho sempre que estigui brut, encara que això suposi fer-ho diàriament.