Ha capitanejat una investigació que avala el valor protector de la dieta mediterrània per combatre el càncer de pit. Assegura que «podem influir sobre la dieta, però és més complicat que les dones tinguin més fills i a edats més joves per prevenir la malaltia».

Molts estudis relacionen dieta i la malaltia.

El que té més interès és estudiar patrons de dieta i això és el que hem fet. Identifiquem diferents patrons de menjar: un d’accidental, amb més greixos saturats, carn..., que es va associar amb un risc més alt de tenir càncer de mama; un altre anomenat prudent, amb el qual no vam establir cap associació; i la dieta mediterrània, amb fruites, verdures, llegums... que s'ha relacionat amb una reducció molt important del càncer de mama. L'originalitat del nostre estudi és que som els primers a dividir els resultats per subtipus i comprovar que l'efecte de la dieta mediterrània és notable en els càncers que anomenem de triple negatiu.

Han demostrat que la dieta mediterrània prevé el càncer de mama.

L'estudi mostra que depèn de com i quant menges, la relació entre obesitat i càncer de mama està molt demostrada.

I un cop declarat el càncer, té algun efecte?

Sobre això hi ha menys estudis. El que sembla lògic és que el que és bo per prevenir també ho ha de ser per millorar la malaltia. Sí que se sap amb certesa que amb obesitat el pronòstic és dolent. No amb sobrepès, sinó amb un índex de massa corporal de trenta o més.

Existeixen superaliments contra el càncer?

Això, en el càncer de mama, és un mite. Els antioxidants semblen ser bons però els estudis fets en humans no donen resultats concrets. I el cas és que ningú s'alimenta només de bròquil. El que ajuda és un estil, una de forma de menjar, evitant aliments d'alta càrrega calòrica. Ajuda en el càncer de mama i en d’altres.

I aliments nocius?

L'avaluació de la carn vermella i els aliments processats que va fer pública l'OMS els relaciona amb el càncer colorectal, i també podrien ser ­nocius per a altres càncers. No hi ha panacees, l'únic aliment que ha provat el seu efecte protector és l'oli d'oliva verge, en cru, que és com l’avaluem.

Com evoluciona la incidència del càncer de mama a l’Estat espanyol?

N’augmenta el nombre de casos, perquè la societat envelleix. N’hi ha uns 25.000 casos l'any i la dieta és un dels factors en què podem influir. N’hi ha d’altres, però són més difícils de modificar: és complicat que les dones tinguin més fills i comencin a tenir-los més joves.