Dues dones sud-americanes d'entre 30 i 45 anys que viuen a Catalunya i que no estan embarassades han estat diagnosticades amb el virus Zika, han confirmat a Efe fonts del Departament de Salut de la Generalitat, que han assegurat que això no suposa cap risc de salut pública per a la població.

Les dues dones, que es troben ja bé de salut, van contraure el virus en dos viatges que van fer a final de l'any passat als seus països d'origen, on probablement van ser infectades per un mosquit.

En tractar-se d'una malaltia que no és de declaració obligatòria i que només es transmet per un "vectormosquit", els responsables de l'Agència de Salut Pública consideren que no hi ha cap risc de salut pública per a la població en general de Catalunya, ja que en aquesta època de l'any no hi ha activitat de mosquits que poguessin transmetre-la.

El virus causa una malaltia lleu, similar a la grip, en els humans, encara que recentment s'ha descobert que pot causar anomalies congènites en el fetus si la infectada està embarassada.

El virus va ser descobert per primera vegada el 1947 a la selva Zika d'Uganda i es tracta d'un arbovirus del gènere Flavivirus molt pròxim filogenèticament a virus com el del dengue, la febre groga, l'encefalitis japonesa o el virus del Nil Occidental.

Es transmet per mosquits del gènere Aedes i produeix generalment una malaltia lleu en els humans, encara que recentment s'han descrit quadres neurològics i anomalies congènites associades a infeccions per aquest virus.

El període d'incubació habitual de la malaltia és d'entre 3 i 12 dies amb un màxim de 15 dies.

En els éssers humans, el període virèmic és curt, d'entre 3 i 5 dies des de l'inici dels símptomes permetent que el vector que s'alimenti d'un infectat durant aquest període s'infecti i pugui transmetre la malaltia.

Fins ara només s'havien registrat casos esporàdics a països d'Àfrica i Àsia, però durant l'última dècada s'ha expandit a nous països sud-americans produint brots epidèmics.

Segons Salut, les infeccions asimptomàtiques són freqüents i s'estima que només un de cada quatre infectats desenvolupa un quadre lleu amb febre moderada, exantema maculopapular que s'estén freqüentment des de la cara a la resta del cos, artritis o artràlgia passatgera (principalment a les articulacions petites de mans i peus) o conjuntivitis i símptomes inespecífics de miàlgia, cansament i mal de cap.

Els casos s'acostumen a resoldre sense complicacions greus i les taxes d'hospitalització són baixes, encara que en alguns països amb brots actius s'ha observat un increment de pacients amb complicacions neurològiques (síndrome de Guillain-Barré) que podrien estar relacionades amb la infecció, així com l'aparició de malformacions neurològiques en nounats de mares infectades durant l'embaràs.

Els experts han aconsellat a les dones embarassades que prenguin moltes precaucions si viatgen a països com el Brasil, Colòmbia, El Salvador, Guaiana Francesa, Guatemala, Haití, Hondures, Martinica, Mèxic, el Panamà, Paraguai, Puerto Rico, Surinam i Veneçuela.