L'alcohol és una de les consumicions que solen estar presents en les celebracions o reunions socials i, si bé hi ha estudis que demostren que el consum moderat d'algunes begudes alcohòliques, com el vi, pot ser cardiosaludable, el seu consum excessiu comporta conseqüències molt negatives per a la salut.

Un dels majors perills que hi ha són les intoxicacions etíliques, les quals es produeixen quan el contingut d'etanol en sang està per sobre dels nivells tolerats per l'organisme. Aquest fet pot provocar des d'inhibició i eufòria, fins a dificultat per respirar i, fins i tot, la mort.

Encara que totes les persones poden patir una intoxicació etílica, són els menors de 21 anys els que més risc tenen de patir-la, donada la seva immaduresa, tant psicològica com física. De fet, segons l'última Enquesta Escolar sobre Ús de Drogues en Estudiants d'Ensenyaments Secundaris (ESTUDES) 2012-2013, el 26% dels estudiants de 14 anys reconeix haver-se emborratxat en l'últim any, percentatge que ascendeix al 63% en el cas dels que tenen 17 anys.

Així mateix, el patró de consum de begudes alcohòliques en forma d'"afartament" -5 o més copes en un curt espai de temps-- és similar a les borratxeres, sent el 20% dels estudiants de 14 anys i el 51% dels de 16 anys els que reconeixen haver-se "atracat" alguna vegada en l'últim mes. En tots dos casos, són les dones les que consumeixen i s'emborratxen en major proporció que els homes.

Consells per actuar davant d'una intoxicació etílica

Per això, i amb l'objectiu de saber com actuar davant d'un cas d'intoxicació etílica, el metge general del Centre Mèdic Integral Henares i membre de Saluspot, Antonio Giráldez Fernández, ha aportat una sèrie de consells:

1. Si la persona està conscient:

- Crida a emergències.

- Afluixa-li la roba i posa-li en una postura còmoda, amb el cos i el cap de costat.

- Evita que s'adormi.

- Estigues al seu costat fins que arribin els sanitaris per si canvia el seu estat.

2. Si no està conscient:

- Crida a emergències.

- Afluixa-li la roba.

- Posa'l cap per amunt amb les cames i els braços estirats al costat del cos.

- Fes-li maniobres front-mentó (per obrir la via aèria) i massatge cardíac (alterna 30 massatges i 2 respiracions), parant per comprovar el seu pols i respiració.

- Continua encara que no hi hagi resposta, fins que arribin els sanitaris.

3. Mai s'ha de fer:

- Donar un cafè o altres líquids amb sal o sense.

- Induir el vòmit. Encara que, si vomita de manera espontània, no ho evitis.

- Començar el massatge cardíac si no coneixes la tècnica.