El sabor dolç del sucre i les calories que conté es combinen per donar el poder letal de destruir les dietes, segons creuen molts científics. No obstant això, un nou estudi d'investigadors de la Universitat de Yale, Estats Units, revela que el cervell respon al gust i la quantitat de calories en formes fonamentalment diferents.

Només una d'aquestes respostes explica per què els propòsits d'Any Nou d'aprimar-se es dilueixen davant un suculent postres. És el desig del cervell de prendre calories i no una cosa dolça el que domina el nostre desig d'ingerir sucres, segons conclou aquesta investigació. Els resultats es detallen en un article publicat aquest dilluns a 'Nature Neuroscience'.

"Resulta que el cervell en realitat té dues sèries separades de neurones per processar els senyals de la dolçor i de l'energia", explica Ivan d'Araujo, del Laboratori John B. Pierce i autor principal de l'estudi. "Si al cervell se li dóna la possibilitat de triar entre un agradable sabor però sense energia o un gust desagradable amb energia, el cervell capta l'energia", afegeix.

Tant el registre del sabor dolç, com el valor de nutrients, es registra al cos estriat, una antiga regió del cervell involucrada en el processament de la recompensa. Els éssers humans mengen dolç per assegurar-se del subministrament suficient, per donar-li al cervell les calories necessàries per funcionar amb la màxima eficiència.

L'equip de Yale, que va analitzar el cervell de diversos ratolins, va descobrir que els senyals de sabor i els nutrients es processen en dues àrees separades del cos estriat, la ventral i la dorsal, respectivament. L'estriat dorsal va romandre sensible a l'energia, fins i tot quan les calories amb què es va alimentar als ratolins es van aparellar amb un sabor molt aversiu.

Els investigadors després es van preguntar quin senyal tenia més control sobre la conducta alimentària. Els rosegadors alimentats amb sucre, amb sabor dolç, però sense calories, o els alimentats amb sucre que contenia calories, però amb un gust horrible. Van preferir el sucre amb energia. Quan es van activar les neurones al cos estriat dorsal amb llum, mitjançant una tècnica anomenada optogenètica, els animals també van menjar grans quantitats de sucre amb mal gust.

"Per tant, el circuit sensible al sucre al cervell està cablejat, per donar prioritat a la recerca de calories sobre la qualitat del sabor", afirma Iraujo. Els autors esperen que les seves troballes ajudin a impulsar noves estratègies destinades a frenar l'excés de consum de sucre.