Les altes temperatures que s'estan registrant aquest hivern estan propiciant una reactivació d'alguns quadres al·lèrgics al pol·len la simptomatologia del qual, en alguns casos, pot confondre's amb la dels refredats propis d'aquesta època de l'any.

"Aquest any sembla que l'al·lèrgia no donarà treva", ha reconegut en una entrevista a Europa Press Francisco Feo, membre del Comitè d'Aerobiología de la Societat Espanyola d'Al·lergología i Immunologia Clínica (SEAIC), que reconeix que la climatologia que s'està registrant des del novembre, amb temperatures "moderades i fins i tot altes per a aquesta època de l'any", ha modificat l'exposició al pol·len de molts pacients.

El pol·len propi d'aquests mesos és el de cupresàssies, especialment arizòniques, que era gairebé anecdòtic fa unes dècades i procedeix de les tanques de molts jardins urbans. Aquesta temporada, segons ha explicat aquest expert, aquesta espècie porta activa des de la segona quinzena de novembre i per les temperatures registrades és probable que ja es perllongui fins el març i fins i tot pugui enllaçar amb el de les gramínies o el de l'olivera.

"La segona quinzena de novembre i la segona de desembre es van reactivar molts pacients, que venien a les consultes preguntant si es tractava d'un pol·len nou", ha reconegut Feo, que apunta que en algunes ciutats s'han arribat als 500 grans per metre cúbic d'aire, i "a partir de 100 els pacients ja estan amb símptomes". El problema d'aquest pol·len és que difereix del que es registra a la primavera, ha apuntat aquest expert de la SEAIC, que es caracteritza més per una clínica molt intensa amb picor d'ulls, nas i esternut.

En canvi, el pol·len de les arizòniques provoca més obstrucció i bloqueig nasal, "la qual cosa li dóna certa similitud a un refredat propi d'aquesta època i als pacients els indueix a confusió, a pesar que el tractament és molt diferent en tots dos casos".

De fet, el l'alergòleg demana parar atenció a la simptomatologia, ja que el refredat causa més mal de coll i muscular, congestió o febre; i la durada, atès que el refredat comú es perllonga durant 5 i 7 dies, mentre que l'al·lèrgia dura diverses setmanes. A més, alerta del risc de l'automedicació ja que "mentre el tractament del refredat és simptomàtic, en l'al·lèrgia amb el tractament adequat s'aconsegueix el control del procés per reduir la inflamació i que el pol·len no continuï actuant".

El doctor Feo creu que la forta presència d'arizòniques en algunes ciutats farà que en alguns casos l'al·lèrgia al seu pol·len aconsegueixi "fins i tot més rellevància que la posterior al·lèrgia a les gramínies". A més, ha reconegut que en el cas de l'asma, la resposta al·lèrgica provoca una inflamació bronquial que farà que la simptomatologia sigui "pràcticament perenne". També ha reconegut que en aquests últims mesos ha influït en l'activitat al·lèrgica la contaminació ambiental, que "també causa inflamació bronquial, acaba danyant al bronqui i fan que la resposta asmàtica sigui més intensa". De la mateixa manera, també afecta a la planta i fa que els pòl·lens que generen siguin més agressius. De fet, en algunes cupresássies s'han descrit algunes substàncies alergèniques que són exclusives de zones exposades a contaminació i quan es recol·lecta en zones rurals no està present.

Davant aquesta situació, l'expert de la SEAIC anima els al·lèrgics a iniciar el tractament al més aviat possible al moment que apareguin símptomes. "De vegades existeix el concepte que no cal tractar-se fins que un estigui molt mal, però si es pren des del principi va a prevenir els símptomes en cas que hi hagi un ascens brusc", ha indicat.