El consum intensiu d'alcohol i drogues entre els estudiants d'ensenyaments secundaris, de 14 a 18 anys, s'ha reduït en els últims dos anys, "però no cal baixar la guàrdia" perquè 8 de cada 10 escolars diu haver begut alcohol alguna vegada i ha baixat la percepció dels riscos que comporta l'ús del cànnabis.

Així ho recull l'Enquesta sobre Ús de Drogues en Estudiants d'Ensenyaments Secundaris (Estudes) 2014/15 de la Delegació del Govern per al Pla Nacional sobre Drogues, presentada aquest dijous pel ministre de Sanitat, Alfonso Alonso, i que analitza el consum entre joves de 18 substàncies psicoactives.

Encara que baixa el consum de totes les drogues i, per exemple, el consum de tabac entre aquest col·lectiu se situa en mínims històrics, segons l'estudi un de cada tres adolescents ha pres alcohol de forma abusiva en l'últim mes i les dones consumeixen tabac, alcohol i hipnosedants en una proporció més elevada que els homes.

Per ordre, l'alcohol, el tabac i el cànnabis segueixen sent les drogues més consumides pels estudiants espanyols, seguides pels hipnosedants (amb i sense recepta), la cocaïna, l'èxtasi, substàncies al·lucinogens, les amfetamines, els inhalables volàtils i la heroïna. Alonso ha subratllat que "la reducció del consum de drogues és una bona notícia que demostra que si tota la societat camina en el mateix sentit, podem obtenir bons resultats".

Aquest estudi, que es publica cada dos anys des del 1994, mostra també una reducció en el consum de cocaïna, el descens de la qual ha estat del 65 % en l'última dècada així com en el de cànnabis, en el 33%. "Mai hi ha una mesura que sigui la vareta màgica -per evitar que un menor begui o fumi- sinó la confluència de diverses", ha comentat el delegat del Govern per al Pla nacional sobre Drogues, Francisco Babín, que ha recordat que el consum de les drogues influeix en el rendiment escolar.

L'enquesta recull les respostes de 37.486 estudiants (xifra que es pot extrapolar a 1,5 milions d'escolars) d'entre 14 i 18 anys de 941 centres educatius públics i privats.

Respecte a la percepció que els estudiants tenen d'aquestes substàncies, en general veuen l'alcohol com la menys perillosa i que el tabac és pitjor que el cànnabis, tal i com succeeix des del 2010. Babín ha afirmat que hi ha una influència directa entre percepció de risc i nivell de consum i segueix sent "afortunadament alta" respecte les drogues dures, encara que no amb l'alcohol. No obstant això, "sembla que ha pujat una mica" la idea de perill per prendre 5/6 o més copes en una sola nit de marxa, ha declarat Babín.

Així i tot, el fet que un de cada quatre joves hagi consumit cànnabis en l'últim mes i un de cada vuit hagi pres alcohol alguna vegada, "no ens resulta gens satisfactori", ha argumentat. Preguntat sobre què és pitjor, si l'alcohol o el cànnabis, Babín ha respost "com a metge" que el primer està al capdavant com a substància lesiva i addictiva. El ministre ha comentat sobre aquest tema la importància de tirar endavant una llei d'alcohol, sobre la qual s'ha treballat en l'anterior legislatura, per impedir l'accés al mateix dels joves. Els estudiants beuen sobretot cervesa entre setmana i durant el cap de setmana combinats seguits de cervesa i vi; l'alcohol l'aconsegueixen ells mateixos directament o a través de majors de 18 anys.

Pel que fa al consum intensiu, l'1,7% dels joves de 14 a 18 anys ha consumit alcohol diàriament en els últims 30 dies; sis de cada deu adolescents ha participat en un 'botellón' durant l'últim any i aquesta pràctica augmenta amb l'edat i se situa en el 71,2% als 18 anys.

L'estudi reflecteix també que baixen les borratxeres, encara que dos de cada deu alumnes s'ha emborratxat alguna vegada en l'últim mes i tres de cada deu té un consum de risc els caps de setmana. A més, el 43% dels estudiants de 16 anys i la meitat dels de 17 han presentat un consum abusiu (cinc o més copes en un espai de temps relativament curt) alguna vegada en l'últim mes.

Altres substàncies

Segons l'estudi, l'últim any van començar a consumir cànnabis 146.200 estudiants de 14 a 18 anys, mentre que 285.700 s'han iniciat en la ingesta alcohol en els dos anys que han passat des de la darrera edició de l'enquesta.

En relació al tabac, ha baixat el seu consum el 60% en els últims deu anys, però en l'últim any 137.000 escolars van començar a fumar. Al mateix temps, el 49,7% dels escolars viu en llars on es fuma diàriament, dada que abans era d'al voltant del 70%, ha recordat Alonso.

Respecte al consum de cocaïna, l'1,8% dels enquestats assegura haver-ne consumit en l'últim mes.

Finalment, pel que fa a les drogues emergents (spice, ketamina, sàlvia i mefedrona), el 4% dels estudiants les ha provat alguna vegada a la vida però el 53,7% no n'ha sentit parlar mai.