L'embaràs és una de les èpoques més rellevants per a una dona i, encara que és una de les més felices de la seva vida també és una en què major responsabilitat té ja que ha d'extremar les precaucions tant per al nadó com per ella mateixa.

Si bé és cert que no necessita menjar per dos, com antigament es deia, si necessita cuidar-se per dos malgrat els anomenats antulls o de les nàusees. Per això, la director mèdica de Clíniques Eva, Isabel Santillán, ha comentat els diferents mites i veritats que giren entorn a l'alimentació durant l'embaràs.

1. Els desitjos o antulls existeixen. Se solen produir per la modificació dels nivells hormonals, de neurotransmisiors i d'endorfines que influeixen en la gana.

2. Les nàusees no són per un rebuig psicològic a l'embaràs. I és que, tal com ha explicat, aquest molest símptoma es deu a la gonadotropina corionica humana (HCG) que és una altra hormona que es produeix en l'embaràs i que estimula el centre del vòmit. Així mateix, sembla que també influeixen les majors concentracions d'estrògens i progesterona durant l'embaràs, així com que el dèficit de magnesi podria jugar un paper.

"En la majoria dels casos, segons Santillán, les nàusees i vòmits es poden pal·liar amb ingestes freqüents i lleugeres, riques en proteïnes i hidrats de carboni però baixes en greixos. Els fruits secs són rics en magnesi i resulten especialment beneficiosos. El més important en aquests casos és assegurar una adequada hidratació i es recomana la major quantitat possible de begudes isotòniques. Si això no és suficient, la combinació d'un antihistamínic (doxilamina) amb vitamina B (piridoxina) poden ajudar", ha aconsellat.

3. Cal menjar la carn ben feta i embotit només si està cuinat. En aquest aspecte, la doctora ha comentat que els requeriments proteics durant l'embaràs augmenten un 12 per cent, sent la principal font de proteïnes la carn i el peix.

"La carn és absolutament fonamental, posseeix els 20 aminoàcids essencials, ferro i vitamina B12. Aquesta combinació és molt difícil trobar-la en altres aliments pel que no s'ha de substituir. A més, el ferro que posseeix, s'absorbeix molt millor (15- 20%) que el d'origen vegetal (2-5%) ", ha analitzat.

4. El peix blau es pot menjar congelat, de mida petita i en racions discretes. Aquesta limitació es deu al fet que els peixos cada vegada contenen una major quantitat de metalls pesats, com el mercuri, un potent tòxic per al sistema nerviós central, tant per als adults com per als fetus.

5. Alimentació rica en hidrats complexos i greixos insaturats i polisaturats. "L'Omega 3 del peix blau el trobarem també en l'alvocat, que a més ens aporta fibra i regeneració cel·lular. Un altre element important en la dieta és el zinc, estimulador del sistema immunitari i partícip dels processos de creixement i desenvolupament es troba també en el gall dindi, els espinacs i l'arròs integral ", ha assenyalat.

6. Els hidrats de carboni i els greixos són necessàries i no es poden eliminar completament encara que existeixi sobrepès. A més, recomana l'ús de suplements d'àcid fòlic.

7. Cervesa sense alcohol, si es pot. "L'alcohol s'ha d'evitar en l'embaràs ja que passa a la placentària amb facilitat. La cervesa sense alcohol posseeix mínimes quantitats d'alcohol, però també llúpol i moltes vitamines del grup B, pel que ingerida de forma puntual no suposa cap problema per al fetus ", ha tancat.