L'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris ha prohibit la comercialització i ordenat la retirada del mercat de les càpsules Man Power, comercialitzades com a complement alimentari per a l'estimulació sexual, que en veritat contenen fàrmacs contra l'ejaculació precoç i la disfunció erèctil.

L'Agència, dependent del Ministeri de Sanitat, va ser alertada pel Departament de Salut del Govern Basc, en el marc de l'operació Pangea VIII contra el tràfic de medicaments il·legals.

Les càpsules són comercialitzades per l'empresa estoniana Nordmax Ltd com a complement alimentari sense haver-ho notificat a les autoritats competents.

Es presenten com a estimulant sexual i s'oculta al consumidor la seva veritable composició, donant informació enganyosa sobre el seu suposat origen natural i la seva seguretat, segons l'Agència.

En les anàlisis dutes a terme pel laboratori oficial de control de l'Agència, l'esmentat producte conté la substància activa dapoxetina, un inhibidor de la recaptació de serotonina, que està indicat per al tractament de l'ejaculació precoç.

Les càpsules també tenen com a derivats d'inhibidors de la PDE-5 com, no declarats en l'etiquetatge.

La presència de la substància activa dapoxetina suposa un risc per a la salut, i a més, la presència de derivats d'inhibidors de PDE-5,

suposa un risc per a aquells individus especialment susceptibles de patir reaccions adverses amb el consum d'inhibidors de la PDE-5.

Precisament, afegeix l'Agència, aquests individus podrien recórrer a productes d'aquest tipus, pretesament naturals, a base de plantes, com a alternativa teòricament segura als medicaments de prescripció autoritzats que estarien contraindicats.

Per tant, l'adulteració comporta a exposar al subjecte que els rep a "un risc significatiu" quan aquests productes es presenten a més posant l'accent en la seva suposada seguretat, "basada enganyosament en la seva composició natural".

La dapoxetina està contraindicada en pacients amb insuficiència renal greu, en insuficiència hepàtica moderada a greu, en cardiopaties greus (podria donar lloc a síncope), així com en epilèpsia inestable. A més, pot provocar reaccions adverses de naturalesa lleu, com marejos, nàusees, diarrea, cefalea, insomni o astènia, entre d'altres.

Els inhibidors de la PDE-5 estan contraindicats en pacients amb infart agut de miocardi, angina inestable, angina d'esforç, insuficiència cardíaca, arítmies incontrolades, hipotensió, hipertensió arterial no controlada, història d'accident isquèmic cerebral, en pacients amb insuficiència hepàtica greu i en persones amb antecedents de neuropatia òptica isquèmica anterior no arterítica o amb trastorns hereditaris degeneratius de la retina com ara retinitis pigmentosa.

Per tot això, l'Agència veu acreditat que aquest producte suposa un risc per a la salut, per la qual cosa s'ha ordenat la retirada i prohibit la seva comercialització.