La salut oral de la població general es basa en la prevenció i l'educació dental. No obstant això, canviar els hàbits de salut establerts és una tasca dura i poc recompensada. Està demostrat que el moment més adequat per aconseguir uns bons hàbits de salut oral és durant la infància, per la qual cosa és molt important començar en aquesta etapa l'educació i la prevenció oral per al bon establiment dels mateixos.

Tractament diari

Mantenir una adequada higiene oral i l'ús de pasta fluorada. Aquests procediments redueixen la quantitat de bacteris a la boca i s'ha comprovat que proporcionar una petita quantitat de fluor protegeix contra la càries i, a més, repara àrees que presenten lesions incipients de càries. S'aconsella iniciar el raspallat amb l'erupció de les primeres dents amb un raspall tou infantil adaptat a l'edat del nen i amb pasta fluorada. Si el nen no tolera la pasta dental és preferible el raspallat amb aigua a deixar de raspallar les dents.

Higiene oral

S'aconsella raspallar les dents dels nens de 2 a 7 anys amb pasta fluorada dues vegades al dia. La higiene oral ha de ser supervisada i repassada pels pares o cuidadors del nen. A partir dels 7 anys d'edat els nens són capaços de raspallar-se les dents per si mateixos tres vegades al dia, però requereix la supervisió d'un adult fins els 10-11 anys d'edat. D'altra banda, s'ha de triar una grandària de raspall dental adequat a l'edat del seu fill i reemplaçar-lo cada 3 mesos, així com l'ús d'una pasta dental adequada a l'edat del nen. En nens amb alt risc de càries pot ser necessari la utilització de colutoris que continguin fluor.

Dieta

La placa dental és una pel·lícula enganxifosa de bacteris que constantment es forma sobre la superfície de les dents. Quan es combina amb el sucre del menjar i begudes, la placa bacteriana produeix àcids que ataquen l'esmalt de la dent. Repetits atacs àcids poden danyar l'esmalt i crear càries. Picar o menjar entre hores exposa les dents a repetits atacs àcids. Reduir el nombre d'aliments entre hores que continguin carbohidrats, sobretot sucres, i reemplaçar-los per 'snacks' rics en proteïnes ajudarà a cuidar la salut bucal.

Cal parar esment a l'efecte del freqüent consum de begudes ensucrades, inclosos sucs i begudes gasoses, i dels 'snacks' no nutritius, dolços i brioixeria industrial. S'aconsella també limitar la lactància amb biberó per evitar el contacte perllongat de la llet amb les dents. És aconsellable evitar utilitzar el biberó per a la ingesta de sucs i no mullar el xumet en mel o sucre per calmar al nen.

Visites regulars al dentista

Les revisions dentals regulars i una cura dental preventiva, com a higienes orals, fluoritzacions i la realització de segellats, proveeix als nostres fills d'una bona salut oral. Es recomana que la primera visita al dentista sigui a l'any d'edat. En funció del risc de càries individual de cada pacient, les revisions es realitzessin cada 3 mesos, 6 mesos o cada any.