Al voltant del 80 per cent de la població adulta té algun problema bucal, sever o lleu, que necessita ser tractat per un especialista. Per aquest motiu, l'Associació Espanyola d'Especialistes en Ortodòncia (AESOR) ha iniciat una campanya a favor de la salut bucodental en la qual fa una crida especial a la consulta preventiva per a nens.

En aquest sentit, l'organització ha elaborat un decàleg per ajudar la població a triar correctament al millor professional:

1. L'ortodontista ha d'estar format seguint els criteris de qualitat de la UE.

L'ortodòncia és un camp especialitzat de l'Odontologia. A la pàgina web de l'Associació Espanyola d'Especialistes en Ortodòncia (AESOR) és possible trobar un ortodontista de la nostra localitat que compleixi amb els estàndards de formació i qualitat establerts per la UE.

2. Cal exigir que sigui l'ortodontista qui diagnostiqui, planifiqui i tracti cada cas.

Quan hi ha un problema o una malformació bucodental severa o lleu, el qui ha de diagnosticar i planificar el teu tractament ha de ser l'ortodontista que realitzarà, a més, el seguiment del cas de cada pacient amb el suport del seu equip d'higienistes.

3. Es recomana que sigui sempre el mateix ortodontista qui iniciï, segueixi i finalitzi un tractament.

Perquè un problema bucodental sigui corregit adequadament és necessari a més d'un diagnòstic i d'un tractament, un seguiment adequat. Per això, convé que el pacient sigui tractat pel mateix professional durant el temps que duri el tractament d'ortodòncia.

4. Atenció a les ofertes: cal informar correctament.

Un tractament de qualitat requereix de l'ús de materials i de tecnologia punta. L'Associació recomana informar-se convenientment davant les ofertes de 'tractaments miracle' en ortodòncia existents en el mercat.

5. Exigir el pressupost detallat de tots els procediments que un tractament inclou.

És important que el pressupost del tractament estigui ben detallat i que sigui prou clar. Es recomana demanar que s'incloguin en el mateix, tant les proves de diagnòstic prèvies, com la fase de retenció post-ortodòncia, així com tots els procediments complementaris que el tractament pugui necessitar.

6. És el meu tractament el més adequat per a la meva diagnòstic?

En ortodòncia, només hi ha un diagnòstic per a cada cas concret, però hi ha diferents plans o estratègies de tractament. Cal tenir clar el pla que millor s'adapta a les necessitats de cada pacient i, en qualsevol cas, evitar el tractament excessiu.

7. L'èxit de l'ortodòncia depèn en bona part de la col·laboració del pacient.

Mantenir una correcta higiene durant el tractament d'ortodòncia, acudir a les visites de control periòdiques, tenir cura dels aparells i seguir rigorosament les instruccions i consells facilitats per l'ortodontista i el seu equip, són alguns aspectes determinants per a l'èxit del tractament.

8. Amb el pas dels anys es poden produir petits canvis en la posició de les dents (recaigudes).

Ningú pot garantir un somriure bell i saludable de per vida, ni tan sols portant retenció. Per això, és important realitzar les visites de manteniment amb l'ortodontista. Les recaigudes tenen bona solució si es tracten a temps.

9. L'ortodontista ha d'inspirar confiança i atendre adequadament.

Tenir confiança amb l'ortodontista i poder comentar amb ell o ella qualsevol aspecte o dubte és bàsic per a l'èxit d'un tractament. Un bon professional sempre es mostrarà preocupat per l'evolució de cada cas i per la salut bucodental en general. Molt important: el pacient ha de signar sempre el consentiment informat.

10. Tots els casos tenen solució si són tractats pel professional adequat.

Fins i tot en el cas de patir deformitats severes o malalties cròniques, tant nens com adults, poden rebre atenció ortodòntica si van a professional capacitat per a això.