L'ibuprofèn és un dels analgèsics més utilitzats. Qui més qui menys té a casa aquest antiinflamatori que ajuda a alleujar des de mals de cap fins a la ressaca més desesperant. La seva forma més coneguda és en pastilla, tot i que també m'hi ha en gel i ara també en pegats.

El pegat d'ibuprofèn, que encara no ha sortit a la venda al nostre país, ha estat creat per investigadors de la Universitat de Warwick (Regne Unit), en col·laboració amb l'empresa Medherant, i suposa un primer pas per desenvolupar nous calmants amb aquest format. La seva principal característica és que alliberen una dosi constant d'ibuprofèn durant un cert període de temps al pacient a través de la pell.

En l'actualitat ja es comercialitzen pegats contra el dolor, però no tenen l'eficàcia del creat pels científics de Warwick. Segons afirmen, els actuals pegats comercials no desprenen cap medicament i tenen un poder analgèsic molt limitat ja que alleugen els dolors mitjançant l'escalfament.

"Molts pedaços actuals no contenen agents d'alleugeriment del dolor, simplement calmen per un efecte d'escalfament. La nostra tecnologia, en canvi, conté dosis eficaces d'ingredients actius, en aquest cas ibuprofèn. També podem millorar la càrrega del fàrmac i el grau d'adhesió dels pegats, que contenen altres ingredients actius per millorar la comoditat del pacient i el resultat ", explica David Haddleton, químic i un dels responsables del projecte.

El pegat està format per una sèrie de polímers que absorbeixen el medicament i el va alliberant de manera constant a través de la pell durant aproximadament 12 hores.

Cal aplicar-lo directament a la zona on sentim el dolor, aconseguin així una eficàcia més gran. Conté una quantitat d'ibuprofèn de fins a un 30% del seu pes o volum i entre 5-10 vegades més gran que la d'altres pegats i gels mèdics.

Amb aquest nou fàrmac s'eviten el efectes secundaris que pot tenir l'ibuprofèn si es pren de manera continuada per via oral. "Aquests pegats proporcionen una millor experiència per als pacients, milloren la seguretat i ofereixen una major eficàcia, cosa que suposarà majors beneficis econòmics per al sistema sanitari", comenta Nigel Davis, CEO de Medherant.

Investigadors de Warwick analitzen el pegat d'ibuprofèn. Foto: Warwick.ac.uk

Medicament antienvelliment

Però l'ibuprofèn, que figura a la Llista de Medicaments Essencials de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), no només és eficaç contra el dolor. Altres investigacions apunten que també és un potent aliat contra l'envelliment.

Un estudi desenvolupat a la Universitat de Texas (EUA) ha arribat a la conclusió que el fàrmao allarga la vida de mosques, cucs i fins i tot de llevats. Aquests organismes van viure més temps i es van mostrar més sans, segons van determinar aquests experts, liderats pel professor Michael Polymenis.

Els investigadors calculen que una teràpia específica a base d'ibuprofèn podria allargar la vida dels humans fins a 12 anys. Els experts tampoc descarten que altres fàrmacs similars a aquest analgèsic també siguin eficaços contra l'envelliment, però caldran més experiments per demostrar-ho.