L'investigador català Joan Massagué, director de l' Institut Sloan-Kettering de Nova York, ha descobert com s'ho fan les cèl·lules canceroses per escapar-se del control del sistema immunològic i crear metàstasis, és a dir, fer aparèixer tumors en òrgans diferents d'aquells en què s'havia desenvolupat el tumor original. La metàstasi actua sovint com una bomba d'explosió retardada que fa reaparèixer la malaltia en pacients que l'havien superat fins i tot anys abans.

Segons l'article que publica Massagué a la revista Cell, aquestes cèl·lules que s'instal·len en altres teixits ho fan convertint-se en cèl·lules mare, reduint fins al mínim la seva activitat i eliminant de la seva membrana exterior qualsevol signe estrany capaç de cridar l'atenció de les cèl·lules immunitàries, que són la policia de l'organisme. Aquest descobriment suposa un avenç important en la comprensió del mecanisme de la metàstasi en teixits allunyats, i pot contribuir a desenvolupar tractaments per fer-hi front.

D'altra banda, un estudi internacional liderat per metges de l'Hospital del Mar de Barcelona i investigadors de l'IMIM (Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques) ha identificat un nou fàrmac antioncogèn EGFR per sumar al fins ara limitat arsenal terapèutic existent contra el càncer de còlon metastàtic.

Es tracta d'una nova generació de fàrmacs que són més potents i funcionen en els pacients encara que hi hagi mutacions a l'oncogèn EGFR, fins ara responsable de les resistències que sorgeixen durant els tractaments amb aquest tipus de teràpies dirigides.

Aquest estudi, publicat a Clinical Cancer Research, presenta els resultats d'aquest nou fàrmac -anomenat Sym004- en línies cel·lulars de càncer colorectal, en models animals i en alguns pacients tractats amb el fàrmac.

El pròxim pas és iniciar, a curt termini, un assaig clínic col·laboratiu entre centres d'excel·lència oncològica que ja s'està dissenyant. Segons els investigadors, les teràpies dirigides han suposat un pas de gegant en els tractaments oncològics.