En aquests moments, la societat està duent a terme una sèrie de canvis a causa de la situació econòmica i el ritme de vida estressant que se segueix. En aquests canvis, l´alimentació s´hi ha vist afectada. Un dels canvis que caldria destacar és que molta gent dina de carmanyola quan abans potser podia anar a fer un menú al restaurant o anar a casa a dinar. Però, es poden seguir unes pautes d´alimentació saludables dinant cada dia de carmanyola?

A l´àpat del dinar, de manera equilibrada, ha d´haver-hi la família de les verdures/hortalisses, hidrats de carboni (pasta, arròs, patata, pa, llegums), proteïnes (carn, peix, ous o llegums) i postres (fruita o làctics). A partir d´aquesta estructura s´han de planificar els menús de carmanyola.

En primer lloc, és fonamental que hi hagi una organització setmanal dels menús dels àpats principals: el dinar i el sopar. Una vegada establerta aquesta base serà molt més fàcil poder elaborar els menús. Per exemple, l´estructura dels dilluns és verdura, patata, carn blanca i fruita. I el menú pot ser: mongeta tendra amb patata, pollastre a la planxa i dues mandarines.

El menú de carmanyola, per tant, consta de mongeta tendra amb patata i pollastre a la planxa tallat a trossets i les dues mandarines. Com s´observa, el menú que es podria fer a casa no varia del menú de carmanyola, i això pot ser un avantatge a escala familiar, ja que no s´han de preparar ni cuinar menjars diferents.

Un segon exemple és el dimarts, en què l´estructura és amanida, pasta, peix blau i làctic. El menú pot ser una amanida variada de primer (barreja d´enciams, tomàquet, ceba i pastanaga), i de segon, unes tallarines amb verduretes saltades (carbassó, xampinyons i ceba) amb salmó (fet al forn prèviament i tallat a trossos) i un iogurt natural desnatat. Aquest també es pot dur en dues carmanyoles. I així hauríem d´anar fent amb tots els dies de la setmana. En segon lloc, la bona organització també repercuteix de manera positiva en la llista de la compra, ja que si sabem què mengem cada dia ja la tindrem feta. Això és un estalvi de temps al mercat, i evitarem comprar aliments superflus.

Un factor important és mantenir els aliments de les carmanyoles a una temperatura adequada. Aquesta és la temperatura de nevera, entre 0 i 4ºC. Així intentarem evitar les toxiinfeccions alimentàries i que l´aliment es faci malbé. Per portar el menjar de casa a la feina, una bossa tèrmica pot ajudar a mantenir la temperatura, però, sempre que sigui possible, s´ha intentar posar la carmanyola a la nevera del lloc de treball, quan se´n pugui disposar. Una persona que dina cada dia de carmanyola pot seguir una alimentació saludable sempre que dediqui una estona a elaborar els seus menús i així els pugui portar a terme.