Menjar bé al matí és indispensable per tenir energia durant tot el dia i assumir les nostres obligacions i propòsits amb força. Però, de què s'ha de compondre el menjar més important del dia?

Hi ha moltes persones que arrenquen la jornada amb dolç, n'hi ha que prefereixen un esmorzar més salat, altres, que prescindeixen de menjar res i passen amb només un cafè...

En aquest article et mostrem quin és l'esmorzar més saludable, que ens proporciona vitamines i minerals per gaudir d'energia, un bon estat anímic i que, a més, alimenta el nostre cos després de llargues hores de dejuni.

Cal buscar un esmorzar equilibrat

La millor manera per afrontar el dia és esmorzant equilibradament, és a dir, que aquells productes que ingerim ens aportin les quantitats necessàries de proteïna, fibra, hidrats de carboni i greix.

Si podem triar, ens decantarem per aliments frescos i naturals, de molta millor qualitat i més sans que els processats. Encara que l'esmorzar variarà en funció dels gustos, els hàbits i l'edat de la persona, et recomanem alguns ingredients que són d'allò més saludables i amb els quals aconseguiràs un esmorzar equilibrat i ric en nutrients.

-Civada o cereals integrals per menjar cru o cuinat.

-Pa de blat, espelta o sègol.

-Fruita fresca de temporada per ingerir directament o a través del seu suc.

-Fruits Secs sense fregir ni torrar que ens aporten proteïna vegetal.

-Fruites Seques com dàtils, figues, panses...

-Derivats Lactis suaus com el iogurt, el formatge fresc...

Més idees d'esmorzars sans

Civada amb fruita

És molt fàcil de preparar: només has de cuinar mitja tassa de civada amb llet desnatada. Fes una cullerada de blat o llinosa en pols i finalment un quart de tassa de fruits vermells, poma o plàtan.

Sandvitx casolà

Prepara el teu propi sandvitx a casa amb ingredients saludables. Només has de sofregir un ou en oli d'oliva. A continuació, posa-ho al mig de dues torrades de pa integral, afegeix-li una rodanxa de tomàquet, unes fulles d'espinacs i, si vols, una llesca de formatge.

Batut de fruites i fruita seca

Posa mig got de llet descremada, agrega-hi un iogurt natural descremat, un plàtan gran, una cullerada de mel i una culleradeta de canyella en pols. Barreja-ho tot i a començar amb energia!

També pots barrejar mig got de suc de fruites amb un iogurt desnatat i dues cullerades soperes de muesli. A punt per arrasar.

Al matí, ens estrenyen les presses però també hi ha esmorzars saludables que no necessiten preparació com el mató amb mel, avellanes i plàtan; llesca de pa de multicereals amb salmó; torrades integrals amb maionesa i alvocat...

Què cal evitar en l'esmorzar?

L'excés d'hidrats de carboni refinats que conté la brioixeria o el pa blanc: ens proporcionen pics de sucre però al cap de poc temps tornem a tenir la sensació de gana.

L'excés de lactis. Alguns estudis alerten sobre els efectes negatius de la llet: intolerància, inflamacions, migranyes, acidifiquen la sang, ofereixen mucositat al còlon... substitueix-los per productes lactis més fàcils de digerir o bé per begudes d'origen vegetal.

Evita els greixos saturats que es troben a la margarina o els embotits i que afecten la nostra salut cardiovascular.

Controla les quantitats de sucre: el sucre blanc no aporta cap nutrient i a més s'acidifica el nostre organisme. Canvia-ho per mel.