La infertilitat masculina podria representar fins en un 45 per cent dels casos la causa d'infertilitat en les parelles, sent l'abús de substàncies tòxiques, l'estrès crònic, el tabac o l'obesitat, alguns dels factors que augmenten el risc en els homes, segons explica el doctor José Ángel Delgado Martín, expert en urologia.

"Avui dia la vida social i laboral requereix un retard en l'inici de la recerca de fertilitat. Aquest és un dels factors que més incidència té en la dificultat que una parella tindrà per aconseguir gestació quan diversos anys abans era una parella fèrtil" , adverteix l'expert.

A més, l'abús de tòxics com l'alcohol, el tabac o les drogues augmenten la incidència d'infertilitat. "Els homes que fan servir aquestes substàncies necessiten de més temps per aconseguir descendència i tenen una taxa d'èxit menor en els tractaments de reproducció", afegeix.

La mala alimentació pot ser un altre factor de risc. Segons explica és important portar una alimentació sana, variada, no hipercalòrica, que no incorporin més d'un 10% de greixos saturats, tipus dieta mediterrània. "Això permet un millor metabolisme de l'espermatozoide, afavorint la fertilitat", afirma.

D'altra banda, l'estrès crònic gairebé mai és causa única d'infertilitat, "però produeix alteracions hormonals, disminueix la freqüència de les relacions sexuals dificultant la consecució de la gestació".

Així mateix, cal anar amb compte amb l'ús professional de tòxics en el treball, ja que pot produir alteracions en la qualitat i el recompte dels espermatozoide, com passa amb el percloroetilè en tintoreries, toluè en impremtes, pesticides i herbicides en treballadors del camp etc. La utilització de programes de protecció de risc laboral farà en aquests homes que l'impacte sobre la fertilitat sigui menor.

Les peces ajustades no ajuden

El sobrepès i l'obesitat associats a una vida sedentària amb hàbits no saludables, "no només augmenten la morbiditat i disminueixen la supervivència, sinó que indueixen unes menors taxes de fertilitat i una menor eficàcia dels tractaments de fertilitat".

L'expert recomana també evitar les peces ajustades, ja que en l'home poden provocar l'ascens del testicle amb increment de la temperatura del mateix, "el que provoca augment de l'estrès oxidatiu i increment de la fragmentació del DNA espermàtic afectant la fertilitat".

"L'ús d'anabolitzants per a musculació o per a ús esportiu té una influència molt negativa, ja que bloquegen la secreció de gonadotropines i poden fins i tot provocar 'azoospèrmies', que en algunes ocasions poden arribar a ser irreversibles", afegeix.

Per tant, el doctor Delgado Martín recomana consultar a l'especialista. "No s'ha d'esperar més d'un any en parelles sense antecedents i en aquelles que presentin malformacions, malalties o altres processos relacionats amb la fertilitat coneguts prèviament, haurien de consultar abans de cercar descendència", conclou.