Actualment és estrany conèixer algú digui que no llegeix a través del seu telèfon intel·ligent o tauleta, ja siguin missatges, correus o, fins i tot, llibres. Un costum que, si bé és còmoda perquè aquests dispositius permeten llegir en qualsevol lloc, també poden perjudicar seriosament la vista.

"Més enllà del suport que fem sevir per llegir, és determinant l'ús que en fem. Un llibre electrònic mal utilitzat pot ser més perjudicial per a la vista que un 'smartphone' o un 'tablet'", ha avisat el director mèdic de la clínica Rementería, Javier Hurtado.

Per això, el doctor ha aportat diversos consells per evitar que la lectura en aquests dispositius danyin els ulls:

1. Mida de la pantalla. Sens dubte, la superfície sobre la qual es mostra el text és fonamental, no només en termes de qualitat i resolució, sinó també en qüestió de mida. Com més polzades tingui la nostra pantalla, més còmoda serà la nostra lectura.

2. Posició. Encara que la mida de la pantalla no és una cosa que puguem modificar, està demostrat que si fem servir el terminal en horitzontal, la nostra vista patirà menys, ja que l'enfocament té més continuïtat en no afrontar tants salts de línia.

3. Brillantor. La concentració en la lectura que ens ocupa pot reduir la freqüència del nostre parpelleig, el que pot generar sequedat ocular, a més de la fatiga ocular pròpia de l'exposició perllongada a les pantalles de retroiluminació LCD. Per evitar aquests símptomes, és important que ajustem la brillantor de la nostra pantalla fins que aquesta sigui còmode per a una lectura de llarga durada, sense que enlluerni. En general, una bona franja seria entre un 30 per cent i un 50 per cent de la intensitat màxima de la pantalla.

4. Distància. Tot dispositiu electrònic sobre el qual realitzem una lectura, independentment del tipus de pantalla, ha de situar-se a 30 centímetres dels ulls, situant-la per sota de la mirada. D'aquesta manera estarem cuidant no només els nostres ulls, sinó també la postura de tot el nostre cos.

5. Font. El gran avantatge dels dispositius electrònics és que ens permeten ajustar la mida de la font del text a les necessitats de cada lector. Per trobar la mesura que més de s'adapta a la teva visió, situa el terminal a 30 centímetres dels teus ulls i amplia la mida de les lletres fins que la lectura et resulti còmoda.

Descansa cada 20 minuts

Per la seva banda, la doctora del servei d'Oftalmologia de l'Hospital La Milagrosa de Madrid, María Capote, ha destacat també la importància d'acudir a l'oftalmòleg per corregir els defectes de la vista, com per exemple, miopia o hipermetropia, així com descansar cada 20 minuts, intentant enfocar durant 20 segons un objecte que es trobi a uns 6 metres.

"Les llàgrimes artificials permeten mantenir la superfície de l'ull protegida d'agressions externes. Quan llegim no parpellegem prou, s'evapora la pel·lícula lacrimal que protegeix a l'ull, i augmenta el risc de símptomes oculars, sobretot si es treballa en ambients tancats, amb poca ventilació, i calefaccions o aires condicionats. L'aplicació de llàgrimes durant el dia o durant esforços visuals prolongats no només millora el confort i disminueix símptomes com la picor o la visió borrosa, sinó que a més prevé l'agreujament de malalties oculars tals com l'ull sec, entre d'altres ", ha aconsellat.

Finalment, l'experta ha destacat la importància de protegir la vista dels nens, per al que ha recomanat fer-los la primera revisió al voltant dels 2-3 anys per tal de descartar possibles problemes de visió. "Frases com 'el meu fill s'acosta molt a la televisió o a l'escola quan pinta', 'a les fotos sembla que torça un ull' són senyals d'alerta i és recomanable acudir a l'oftalmòleg sense esperar que el nen es queixi de no veure-hi bé o de molèsties oculars ", ha tancat l'oftalmòloga.