L'automedicació s'estén com a pràctica habitual dels pacients

Un estudi assegura que actualment la taxa de població que pren fàrmacs pel seu compte és de les més altes d'Europa

13.05.2016 | 07:53
L'automedicació s'estén com a pràctica habitual dels pacients

L´automedicació s´estén. Cada cop hi ha més pacients que prenen medicaments per decisió pròpia i sense mediació de cap professional sanitari en el diagnòstic, prescripció o revisió del tractament.

Una tesi doctoral defensada a la Universitat de València, elaborada pel doctor Marwan Muhana Al nono, radiografia i quantifica l´«Automedicació en pacients a Urgències d'un CAP». La conclusió impacta: el 57,3% de les persones que van a Urgències s'automediquen abans de consultar un professional. És a dir: intenten resoldre la malaltia automedicant-se abans de recórrer a un metge.

La investigació de Marwan Muhana –sobre una mostra de 804 pacients de la sanitat valenciana– adverteix que la taxa d'automedicació detectada en l'estudi «és una de les més altes descrites en països europeus».

Un aspecte de l´informe crida l'atenció: la majoria de persones que s'automedicaven (32%) seguien recomanacions de familiars i amics. És el doble dels que es mouen per indicacions antigues d'un metge o seguint els consells d'una prescripció anterior. Impera el «pren-te això que va molt bé».

Els reis de l'automedicació, presents en dos de cada tres casos, són els analgèsics (paracetamol) i els antiinflamatoris no esteroides (ibuprofèn) per a les patologies més freqüents: els trastorns otorinolaringològics ­–refredat, faringitis, amigdalitis– i afeccions osteomusculars i traumatològiques.

Es podia esperar. Més reveladors són els motius: gairebé en el 38% dels casos és degut al fet que la seva malaltia és un «problema lleu de salut». Però en el 25% de situacions les raons són peculiars: per falta de temps per anar al metge (16%), no li agrada anar al metge (8%) o troba difícil l´accés als serveis sanitaris (1%).

El temps és el bé que persegueixen els assidus a l'automedicació: el 62% dels que no van al metge i es prenen fàrmacs sense prescripció facultativa volen «estalviar temps evitant les esperes al centre de salut» i «no malbaratar els recursos sanitaris ni el temps en problemes de fàcil solució».

A més a més, es van detectar el 26% de casos de posologia incorrecta pel 65% de casos de posologia correcta. L´1,7% dels pacients va patir un efecte advers per fer servir medicaments sense recepta.

L´autor conclou que, «a causa de la inadequada i elevada automedicació en la població, caldria prioritzar «els grups de risc com a destinataris dels programes d'educació sanitària per a la millora de l'automedicació».

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Embaràs

Guia per a embarassades

redacció

 | 0

Et donem consells, t'ensenyem a fer massatges, t'expliquem què pots i no pots menjar...

 

Enllaços recomanats: Premis cinema