L´automedicació s´estén. Cada cop hi ha més pacients que prenen medicaments per decisió pròpia i sense mediació de cap professional sanitari en el diagnòstic, prescripció o revisió del tractament.

Una tesi doctoral defensada a la Universitat de València, elaborada pel doctor Marwan Muhana Al nono, radiografia i quantifica l´«Automedicació en pacients a Urgències d'un CAP». La conclusió impacta: el 57,3% de les persones que van a Urgències s'automediquen abans de consultar un professional. És a dir: intenten resoldre la malaltia automedicant-se abans de recórrer a un metge.

La investigació de Marwan Muhana -sobre una mostra de 804 pacients de la sanitat valenciana- adverteix que la taxa d'automedicació detectada en l'estudi «és una de les més altes descrites en països europeus».

Un aspecte de l´informe crida l'atenció: la majoria de persones que s'automedicaven (32%) seguien recomanacions de familiars i amics. És el doble dels que es mouen per indicacions antigues d'un metge o seguint els consells d'una prescripció anterior. Impera el «pren-te això que va molt bé».

Els reis de l'automedicació, presents en dos de cada tres casos, són els analgèsics (paracetamol) i els antiinflamatoris no esteroides (ibuprofèn) per a les patologies més freqüents: els trastorns otorinolaringològics ­-refredat, faringitis, amigdalitis- i afeccions osteomusculars i traumatològiques.

Es podia esperar. Més reveladors són els motius: gairebé en el 38% dels casos és degut al fet que la seva malaltia és un «problema lleu de salut». Però en el 25% de situacions les raons són peculiars: per falta de temps per anar al metge (16%), no li agrada anar al metge (8%) o troba difícil l´accés als serveis sanitaris (1%).

El temps és el bé que persegueixen els assidus a l'automedicació: el 62% dels que no van al metge i es prenen fàrmacs sense prescripció facultativa volen «estalviar temps evitant les esperes al centre de salut» i «no malbaratar els recursos sanitaris ni el temps en problemes de fàcil solució».

A més a més, es van detectar el 26% de casos de posologia incorrecta pel 65% de casos de posologia correcta. L´1,7% dels pacients va patir un efecte advers per fer servir medicaments sense recepta.

L´autor conclou que, «a causa de la inadequada i elevada automedicació en la població, caldria prioritzar «els grups de risc com a destinataris dels programes d'educació sanitària per a la millora de l'automedicació».