El 12 de maig se celebra el Dia Internacional de la Fibromiàlgia. Aquesta malaltia és una malaltia crònica, que afecta el 3% de la població general i de forma predominant a les dones.

Els seus símptomes són dolor corporal, cansament, alteracions del son i símptomes neurosensitius com formigueig i rampes, així com alteracions en l'estat d'ànim derivades de les dificultats generades per la malaltia.

Els últims anys s'han desenvolupat diversos avenços pel que fa a localitzar les lesions implicades en la fibromiàlgia en el sistema nociceptiu i les fibres neurològiques del dolor que es distribueixen per tot l'organisme, vinculades en gran mesura a l'aparell múscul-esquelètic. Les lesions histopatològiques de la fibromiàlgia mostren que les fibres nervioses implicades en el dolor es veuen afectades i funcionen de forma contínua com també succeeix en les polineuropaties de fibra petita causades per alguns fàrmacs utilitzats per al càncer o per la diabetis.

Els factors de risc que poden ajudar a identificar aquelles persones amb fibromiàlgia en els seus estadis inicials són el sexe femení, antecedents de la malaltia en un familiar de primer grau i els dolors recurrents que semblen determinar una predisposició al dolor. Quan un pacient amb aquests factors de risc refereix dolor crònic extens i persistent, des d'atenció primària s'ha d'incloure la fibromiàlgia entre les possibles causes.

Els fàrmacs proporcionen una millora parcial i significativa en alguns casos a l'actuar sobre el dolor neuropàtic. Els especialistes fan servir dues classes de medicaments en aquests pacients: els dirigits als receptors alfa-2-delta que redueixen la transmissió nerviosa del dolor i determinats tipus d'antidepressius que potencien el mecanisme nociceptiu que controla el dolor, que en aquests pacients es troba disminuït .