La higiene bucodental forma part dels hàbits indispensables per a la cura del nostre cos. I és que una boca sana és fonamental per a la nostra salut. En aquest sentit, són nombrosos els estudis que han posat de manifest l'estreta relació que existeix entre la salut bucodental i la salut general de l'organisme. De fet, la boca pot reflectir fins i tot símptomes de malalties que poden tenir la seva primera manifestació en la cavitat oral.

Una correcta higiene bucal pansa en primer lloc per una cura correcta de les dents. Per a això, existeixen hàbits fonamentals, com el raspallat, la neteja amb fil dental, l'esbandida i la visita periòdica al dentista. No obstant això, més enllà d'aquests costums, existeixen també alguns mals hàbits que espatllen les nostres dents i que convé deixar de banda de les nostres rutines diàries.

Raspallar-se les dents de forma incorrecta. Rentar-se bé les dents no és senzill, no n'hi ha prou amb tirar la pasta i moure el raspall d'un costat a un altre. El raspallat correcte ha de realitzar-se amb moviments circulars sobre les dents, ja que fer-ho de forma horitzontal provoca un desgast en l'esmalt. Quant als raspalls, cal anar amb compte amb els quals tenen les truges molt dures, ja que també poden tenir efectes contraproduents. També és un mal hàbit raspallar-se amb massa força, ja que això causa danys en l'esmalt, fa que la geniva es retregui i augmenta la sensibilitat.

Foto: GettyImages

El tabac. La nicotina causa greus estralls a la nostra boca i especialment a les dents, entre ells l'enfosquiment de l'esmalt i l'aparició de taques en les dents. A més, el tabac pot ser també la causa de greus malalties en les genives, que alhora provoquen que s'afluixin les dents. D'altra banda, també pot arribar a provocar càncer en la boca, els llavis i la llengua, a més de provocar mal alè.

Usar les dents com a eina. Encara que probablement tots ho hem fet alguna vegada, la veritat és que obrir plàstics o descargolar els taps de les ampolles o envasos amb la boca és un hàbit extremadament perjudicial per a les nostres dents. A més de córrer el risc que les fracturem, aquest hàbit provoca que es desgastin. El mateix passa si usem les dents per tallar fil o fins i tot cinta adhesiva. En aquests casos, millor recórrer a les tisores. A més, cal tenir en compte que a l'edat adulta les vores de les dents ja estan gastades, per la qual cosa és molt més fàcil danyar-los accidentalment.

Estrènyer les dents. Fer ressonar les dents o estrènyer-los fortament també és un hàbit que hem de bandejar si desitgem conservar la nostra dentadura en perfectes condicions. Encara que per a molts és una forma d'alliberar tensió i estrès, aquest frec continu de les dents causa un important desgast i deteriora les nostres dents. En algunes persones que sofreixen bruxismo, aquest és un hàbit inconscient, per la qual cosa és recomanable consultar amb un expert perquè és probable que ens recomani dormir amb un protector bucal.

Foto: GettyImages

Menjar caramels. El sucre és un dels causants principals de la deterioració de les dents, però encara hi ha més. Existeixen caramels molt enganxosos que s'adhereixen a la superfície dental barrejant-se amb els bacteris i incrementant la possibilitat de càries. Havent dinat un caramel, és necessari raspallar-te ben les dents.

Beure vi. Una altra beguda 'poc amiga' de les dents, ja que per la seva acidesa també deteriora l'esmalt. A més, els pigments que conté aquesta beguda provoca també l'aparició de taques a les dents. També en aquest cas és fonamental raspallar-se les dents després de prendre vi. El vi blanc també ataca a l'esmalt, encara que en menor grau.

Prendre cafè. Per les seves característiques, aquesta beguda provoca taques en les dents i les deixa groguenques. A més, també provoca danys en l'esmalt. Com si es tractés d'un dolç, és recomanable rentar-se les dents una vegada hagis pres cafè.

Foto: GettyImages

Mossegar o mastegar objectes durs. Mossegar un bolígraf, intentar partir una nou amb la boca, mastegar gel, mossegar-se les ungles... Qualsevol d'aquests hàbits provoca un desgast en la nostra dentadura i a més pot arribar a provocar fissures i fractures en les nostres dents.

Usar una pasta dental inadequada. Tan important com el raspallat és també l'elecció de la pasta dental més adequada. En aquest sentit, algunes són tan abrasives que poden arribar a danyar l'esmalt. A més, cal tenir en compte que hem de triar una pasta amb fluor, un component essencial per mantenir a ratlla a tots aquells bacteris que el raspall de dents no ha pogut eliminar.

Xuclar llimones i altres cítrics. L'acidesa de la llimona, l'aranja o la llima, entre altres fruites, és extremadament corrosiva per a l'esmalt de les dents, provocant càries i sensibilitat dental. Per seguir beneficiant-se dels sucs de vitamina C d'aquestes fruites el millor és esbandir-se la boca després de beure'ls i esperar almenys 30 minuts a raspallar les dents.

Foto: GettyImages

Beure refrescs carbonatats. Aquestes begudes no només aporten importants quantitats de sucre que danyen les nostres dents, sinó que el gas i els àcids que contenen també ataquen l'esmalt. De nou, es fa necessari raspallar-te les dents després de la seva ingesta. A més, encara que prenguis una beguda carbonatada sense sucre, has de saber que estàs alimentant als bacteris de la teva boca.

Raspallar-te les dents immediatament havent dinat. És recomanable donar una mica de temps a les dents, ja que si els raspalles immediatament pots causar dany en l'esmalt. De la mateixa forma, també hem d'evitar raspallar-nos les dents abans de prendre alguna cosa àcid, ja que amb aquest gest eliminem la saliva que ha de protegir precisament a la nostra dentadura de l'àcid.

Nedar en piscines amb clor. L'aigua de les piscines està tractada amb substàncies químiques que eliminen fongs i prevenen infeccions. No obstant això, productes com el clor també poden tenir un efecte negatiu per a l'esmalt de la nostra boca, encara que para això es requereix estar un temps molt perllongat en l'aigua i de forma continuada en el temps.

Foto: GettyImages

Usar escuradents. Utilitzar aquest element per treure les restes de menjar que han quedat entre les dents pot causar danys en les dents i en les genives. Per realitzar aquesta mateixa funció de forma molt més segura, el més recomanable són els raspalls interproximales i el fil dental.

Menjar carbohidrats refinats. El pa, les galetes o la pasta conté sucre, la qual cosa fa el sistema d'atac a la dent és el mateix que en els caramels. Els bacteris s'alimenten del sucre d'aquests aliments, provocant deterioració de la dent i erosió de l'esmalt. Per tot això, és necessari netejar-se les dents mitjana hora després de menjar-los