Segurament moltes vegades ens hem plantejat la pregunta de per què plorem. Es tracta d'una qüestió que els científics han estudiat profundament. No obstant això, les raons psíquiques per les quals es genera aquest acte segueixen sent objecte d'àrdues investigacions per tots els dubtes que planteja.

Els humans som els únics éssers vius que plorem. I ho solem fer com a resposta al dolor o a determinades emocions.

Les situacions en què se'ns escapen unes llàgrimes són molt variades. Pot ser que hàgim plorat amb una tendra escena en una pel·lícula, que ens hàgim contagiat del plor d'altres o que no hàgim pogut reprimir les llàgrimes davant les imatges d'alguna catàstrofe.

D'aquesta manera, sembla ser que el plor respon a determinats estímuls que s'activen en el nostre cervell. Les maneres de plorar poden anar des d'un compungit sanglot, fins a un mar de llàgrimes imparable.

Quins efectes té plorar sobre la salut

L'acte de plorar és molt comú i, normalment, satisfactori i beneficiós per al nostre organisme. No obstant això, en moltes ocasions tractem de reprimir el plor. Aquest fet no fa més que perjudicar la nostra salut, ja que ens genera angoixa i tensió.

Els homes són els que més solen cohibirse a l'hora de plorar. Pensen que demostra debilitat, quan el que s'ha de fomentar és tot el contrari.

Cal desterrar la idea que plorar és perjudicial

L'acte de plorar beneficia tant a la salut mental, com a la física dels éssers humans. Al vessar unes llàgrimes alliberem una sèrie d'hormones que ens proporcionen benestar i calma. D'aquí, que després de plorar ens envaeixi un sentiment de relax.

El plor es reflecteix de manera immediata en el nostre organisme. Els experts expliquen com el cor s'accelera, les artèries es dilaten, augmenta la sudoració i la respiració es dispara. Es tracta d'un acte reflex de tot el sistema nerviós del cos humà.