Una nova investigació d'un estudi global dirigit per un metge del Departament de Salut de la Universitat de Connecticut, als Estats Units, s'ha trobat que els pacients amb diabetis tipus 2 ingressats a l'hospital per insuficiència cardíaca congestiva s'enfronten a una de quatre possibilitats de morir en els propers 18 mesos.

Els resultats es presenten aquest dissabte a la reunió anual de l'Associació Americana de Diabetis (ADA, per les sigles en anglès), que se celebra a Nova Orleans, Estats Units, i es publiquen en l'edició digital de 'Diabetis Care'. Les troballes mostren un panorama molt més ombrívol de l'evolució dels pacients diabètics amb malaltia cardíaca greu del que es coneixia anteriorment.

"La diabetis tipus 2, acompanyada d'una síndrome coronària aguda, necessita molta més atenció, sobretot amb la finalitat de prevenir un altre esdeveniment cardíac gran", diu l'investigador principal William B. White, professor al Centre de Cardiologia Pat i Jim Calhoun a la Universitat de Connecticut.

Els pacients amb diabetis tipus 2 tenen de dues a tres vegades més de risc de malalties del cor que la població general, en part a causa que l'obesitat i altres malalties com hipertensió i colesterol elevat contribueixen a ambdues patologies, però hi ha la preocupació que alguns dels medicaments que ajuden a controlar la glucèmia també poden danyar el cor. Fins i tot la insulina, una hormona que les persones sanes fabriquen de forma natural, però alguns pacients amb diabetis tipus 2 sovint la necessiten com un medicament, el que pot contribuir a la malaltia cardíaca.

A causa de la relació de la malaltia cardíaca amb la diabetis, l'agència nord-americana del medicament (FDA, per les sigles en anglès) ara requereix que tots els nous medicaments se sotmetin a proves formals per avaluar el seu impacte en els resultats cardíacs i accidents cerebrovasculars.

White, juntament amb col·legues en 898 institucions mèdiques de tot el món que van ser investigadors en l'assaig 'EXAMINE', van estar estudiant el medicament alogliptina per a la diabetis ( 'Nesina') que és un membre de la família de fàrmacs coneguts com a inhibidors de la DPP-4.

Els investigadors van reclutar a 5.380 pacients amb diabetis tipus 2 després que patissin una síndrome coronària aguda important, però no fatal, com un atac al cor, o hospitalització per angina de pit inestable. Els autors van assignar aleatòriament als pacients a prendre alogliptina o placebo i després van seguir el seu progrés durant un màxim de tres anys.

Les conclusions principals de l'estudi, publicades a 'New England Journal of Medicine' el 2013, no van mostrar diferències en els pacients amb alogliptina enfront dels pacients amb placebo en el criteri de valoració principal de mort cardiovascular, infart de miocardi o accident cerebrovascular.

Cinc vegades més de risc de mort

Ara, els investigadors proporcionen nous coneixements sobre la mortalitat en l'assaig 'EXAMINE' a partir d'una sèrie de noves anàlisis. Les persones amb diabetis tipus 2 ingressades a l'hospital per insuficiència cardíaca es van enfrontar a una probabilitat del 24 i el 28 per cent de mort durant la resta de l'assaig, amb aloglipina o placebo, respectivament. Això és més de 5 vegades el risc de mort que es veu en els pacients que no pateixen un esdeveniment cardiovascular no fatal addicional mentre estaven en l'estudi.

"És un resultat molt dramàtic --diu White--. Una persona amb diabetis tipus 2 que requereix hospitalització per insuficiència cardíaca en l'assaig 'EXAMINE' era un presagi d'un resultat molt deficient". Els investigadors estan tractant de descobrir-ne de nous coneixements a partir de les dades obtingudes durant l'estudi.

White i els coinvestigadors de l'estudi 'EXAMINE' s'han unit amb col·laboradors de l'Escola de Medicina de Harvard i l'Hospital Brigham i de la Dona per trobar patrons de proteïnes conegudes com biomarcadors en la sang que podrien proporcionar senyals primerenques de risc elevat d'un segon esdeveniment cardiovascular, incloent el cor, el fracàs i la mort.