El 2,3% de les famílies que atén la Creu Roja en projectes de lluita contra la pobresa tenen intoleràncies alimentàries, majoritàriament per celiaquia. El 5,7%, a banda, té diferents tipus d'al·lèrgies. La xifra supera amb escreix la mitjana general, de l'1% a la població europea, segons dades que aporta la mateixa entitat.

Davant d'aquesta situació, la Creu Roja, amb el suport econòmic de la Diputació de Barcelona i l'assessorament de l´Associació de Celíacs de Catalunya, ha iniciat un projecte d'alimentació adreçat a 53 famílies de celíacs i amb altres intoleràncies alimentàries en situació de vulnerabilitat.

L'objectiu és garantir que els infants d'aquestes llars, celíacs o amb altres intoleràncies alimentàries, puguin seguir la dieta alimentària que necessiten, que sovint comporta un esforç econòmic que no poden assumir, segons indica l'entitat.

El projecte de la Creu Roja consisteix en ajudes alimentàries mensuals per reduir el risc que implica per a la salut de l'afectat no seguir una dieta adequada. Aquest projecte es complementa amb l'entrega de targetes que permeten a les famílies comprar en comerços habituals, per assegurar-los l'accés a aliments frescos i aptes per a aquest col·lectiu.

El projecte es va iniciar de forma pionera a la demarcació de Barcelona durant el darrer trimestre del 2015 i consta d'ajuts per als infants amb intolerància al gluten i a la lactosa.

Els lots d'aliments han estat confeccionats per dietistes-nutricionistes de la Creu Roja assessorades per l'Associació de Celíacs de Catalunya. Aquests aliments cobreixen el 30% de les necessitats alimentàries del casos de celiaquia, el 12% dels casos d´intolerància a la lactosa i el 8% dels casos d'al·lèrgies a l'ou i la llet. Des de la Creu Roja es destaca que la celiaquia és molt més freqüent que les altres afectacions i que la repercussió que té sobre l´increment del preu de la compra d'aliments és més acusada que en la resta de casos.

Es calcula que el 7% de la població de Catalunya menja sense gluten per prescripció mèdica. El més preocupant, però, és que l´índex anual de noves diagnosis es xifra en el 15%. Aproximadament, omplir la nevera amb productes bàsics als celíacs els costa 126 euros més al mes que a la persones sense aquest tipus d'intolerància. A l'any es converteixen en 1.529 euros de més. Una despesa extra d'aquests malalts han de sufragar de la seva butxaca, ja que no reben cap ajuda estatal. Espanya és, de fet, un dels pocs països europeus que no donen cap ajuda a les persones celíaques.

En els darrers 4 anys, el nombre d´etiquetes «aptes per a celíacs» ha passat de les 280 a les 1.500. La veritat és que cada vegada més supermercats es preocupen per tenir a les prestatgeries productes sense gluten. A més, diverses cadenes com Mercadona, Lidl o Carrefour ja han llançat les seves pròpies marques blanques d'aquests productes. De fet, Carrefour va fer el setembre una campanya en què oferia productes bàsics sense gluten a un euro, en els quals s'inclouen pastes, xocolates, galetes, pa, etc.

Però, què ha passat amb els restaurants i bars? Només el 3% dels establiments alimentaris que hi ha a Catalunya ofereixen als seus clients plats aptes per a celíacs, el que dificulta molt que el col·lectiu pugui gaudir d´un bon àpat fora de casa amb total seguretat i confiança.