La «puresa» de les drogues més consumides als espais d'oci nocturn -èxtasi, amfetamines, cocaïna i ketamina- ha disminuït el 2015, segons les dades recollides en un informe elaborat per Energy Control, que apunten de nou que la cocaïna és l'estupefaent més adulterat a Espanya.

Segons els autors de l'Informe d'Anàlisis de Substàncies 2015 -elaborat pel programa Energy Control de l'Associació Benestar i Desenvolupament amb el suport de la Generalitat-, les causes de l'adulteració són principalment econòmiques. La coordinadora estatal del programa Energy Control, Núria Calzada, va explicar que amb la barreja de la droga «pura» amb altres substàncies com la cafeïna es redueixen els costos i augmenta la quantitat produïda, i genera més beneficis per als seus productors o venedors.

L'informe, elaborat a través de les anàlisis de més de 4.500 mostres aportades pels mateixos consumidors, adverteix que en comparació d´altres anys «la puresa de les drogues majoritàries ha disminuït», s'han trobat menys mostres lliures de substàncies que acompanyessin o substituïssin el producte aparentment venut. «Que una droga no estigui adulterada no significa que no sigui perillosa, sinó que la substància que va comprar el consumidor coincideix amb la que mostren els resultats de l'anàlisi», va assenyalar Calzada, que va apuntar que la substància més adulterada és la cocaïna, i la més «pura», l'LSD.

Calzada va destacar que analitzar les substàncies de què disposen dels seus compradors i consumidors permet llançar alertes quan aquestes estan molt adulterades i poden ser especialment perilloses per a la salut pública, un cas que es va donar l'any passat amb les pastilles amb la S de Superman, que contenien una elevada concentració de PMMA que les feia potencialment tòxiques i mortals.

L'any passat, Energy Control va emetre 23 alertes a Catalunya, la majoria vinculades a «noves drogues» no detectades prèviament, que van ser monitorades a escala estatal pel Sistema Espanyol d'Alerta Primerenca i pel centre europeu de monitorització de drogues (EMCDDA). Respecte a la cocaïna, Calzada va assegurar que ha tornat a augmentar lleugerament la seva adulteració: el 2014, el 75% d'aquesta droga estava barrejada amb altres substàncies, xifra que ha augmentat fins al 82,5% el 2015. «Sovint la cocaïna es barreja amb dos o tres productes més com la cafeïna o el Levamisol, un fàrmac antiparasitari que potencia els seus efectes però que pot provocar marejos, vòmits i altres efectes», va advertir Calzada. L'informe afirma també que la cocaïna és la substància «amb els adulterants més tòxics», alguns que són fàrmacs ja retirats del mercat i molt perillosos si es barregen amb alcohol.

Els responsables de l'estudi també van alertar de la baixa puresa d'una altra droga de gran consum a Espanya com la ketamina. «Ara és més difícil trobar ketamina al mercat; anys enrere era un fàrmac que es desviava del circuit legal», va assegurar Calzada, que alhora va indicar que això ha generat un augment en la seva adulteració.