Amb l'arribada del bon temps i de les altes temperatures solen aparèixer a la platja, sobretot a la costa mediterrània, les temudes meduses. Aquests animals marins són criatures relativament simples, que estan equipades per a la supervivència: els seus tentacles estan dotats d'un líquid urticant que fan servir com a defensa.

És molt fàcil patir una picada de medusa perquè n'hi ha prou amb fregar-se amb elles per patir les conseqüències, que solen ser coïssor agut i dolor.

Tant metges com socorristes recomanen que la millor manera de tractar una picada de medusa és netejar la ferida amb aigua salada o sèrum i aplicar compreses fredes per rebaixar el dolor. A més, és convenient portar la zona afectada tapada amb gases esterilitzades i aplicar-li alguna pomada amb antihistamínics i corticoides que rebaixin la inflamació, mantenint-la aïllada de l'aigua i del sol durant dos o tres dies.

Res de ruixar la ferida amb orina

Tirar aigua dolça a la ferida, recobrir-la amb sorra o ruixar-la amb orina, eren alguns dels remeis populars per pal·liar el dolor de la picada d'una medusa. No obstant això, tant els metges com els socorristes desaconsellen completament aquestes pràctiques ja que només contribueixen a estendre el tòxic i fins i tot podrien agreujar l'erupció de la pell.

Si algun tentacle de medusa s'ha quedat enganxat a la pell, cal retirar-lo amb pinces o amb guants de làtex (abocar-hi una mica de vinagre ajuda) evitant en tot moment tocar-lo.

En general, la picada de medusa es cura d'una manera progressiva i sense més complicacions però en ocasions, algunes persones poden patir un xoc anafilàctic causat per una reacció al·lèrgica al líquid tòxic de la medusa.

Què fer si ens ha picat una medusa?

La picada de medusa causa dolor intens i picor a la zona de la ferida i urticària a la pell. El dolor sol durar entre mitja hora i una hora, però és recomanable acudir a un centre mèdic si el malestar persisteix per tal d'evitar una reacció al·lèrgica al líquid tòxic de la medusa.

D'altra banda, cal tenir especial cura en el cas de les picades a nadons, que encara tenen el sistema immunològic immadur, o a persones de la tercera edat, sobretot si aquestes prenen medicaments.

Quines són les meduses més perilloses del món?

La majoria de meduses no són tan perilloses, però algunes poden ser mortals. Si vols saber quines són les meduses més verinoses del món, fes una passejada virtual per la nostra galeria.