Experts alerten de la creixent obesitat dels espanyols

Espanya és el segon país europeu, després del Regne Unit, amb més persones amb sobrepès

04.07.2016 | 20:50
Fer esport és bàsic.

Metges especialistes en obesitat van alertar que aquesta malaltia segueix creixent a Espanya, que és el segon país europeu després de Regne Unit amb més obesos i persones amb sobrepès, i van avisar que els espanyols no tenen consciència ni preocupació sobre l'obesitat.

Segons el president de la Societat Espanyola de Cirurgia de l'Obesitat Mòrbida i de les Malalties Metabòliques (SEC), Juan Carlos Ruiz de Adana, l'obesitat és una malaltia de «prevalença alta» a Espanya i que tradicionalment s'ha tractat amb una medicina preventiva insuficient per als pacients que la pateixen. Ruiz de Adana va assistir a la presentació del XVIII Congrés del SECO, que va reunir més de 400 professionals de la medicina a Barcelona del 21 al 23 de juny.

El congrés va abordar el futur de les operacions barimètriques, i va recollir informació sobre com millorar les intervencions, així com va posar en comú mesures a curt termini que redueixin els índexs d'obesitat.

Un altre dels motius pels quals es va celebrar aquest congrés és per comentar l'últim informe de The Economist sobre obesitat a Espanya, en el qual han col·laborat Torres, i que assenyala que el 17% de la població espanyola pateix obesitat, mentre que el 53,7% té sobrepès.

L'informe, amb el títol Com fer front a l'obesitat a Espanya: La necessitat de més conscienciació i integració de polítiques, està elaborat amb dades dels anys 2011 i 2012, però Torres ha garantit que tots els resultats són extrapolables a l'actualitat.

És especialment preocupant l'obesitat infantil, ja que, segons l'estudi, un de cada deu nens espanyols té sobrepès, un índex per damunt dels valors de l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmics (OCDE). En concret, el 26% dels nens i el 24% de les nenes tenen sobrepès a tot Espanya, mentre que la resta de països de l'OCDE el 23% de nens i el 21% nenes pateixen sobrepès.

Segons l'informe, les despeses sanitàries per obesitat arriben al 7% de la despesa sanitària, dada que ha corroborat Ruiz de Adana, que ha afegit que de més de 5.000 pacients amb obesitat segueixen a les llistes d'espera per fer-se una operació barimètrica que els ajudi a perdre pes.
Segons l'informe de The Economist, dels dos milions de pacients obesos i metabòlics que necessiten una intervenció quirúrgica a Espanya, només 7.000 pacients (el 0,03%) se sotmeten a una cirurgia bariàtrica anualment per la falta de pressupost. Per aquest motiu, el president de la SECO ha denunciat una «falta de consciència en el sistema públic», que no garanteix que aquestes operacions arribin al pacient.

Segons l'opinió del catedràtic d'Economia de la Universitat de Barcelona Antonio Costas, des del 1970 s'han «triplicat» els índexs d'obesitat. Costas considera que actualment l'obesitat no només depèn d'una herència genètica, sinó que és «una qüestió de classes socials» per les que «els rics són prims i els pobres, grassos».

El catedràtic d'Economia ha demanat per això canvis polítics i socials que ajudin a disminuir el creixement de les desigualtats socials perquè «som davant una epidèmia nova» que afecta especialment els nens.

Torres ha destacat que es tracten (amb medicines i amb operacions) altres malalties originades per l'obesitat, la qual cosa és un error perquè el que cal fer és operar directament de l'obesitat i la resta de malalties desapareixeran. Per això, ha reclamat «més eficàcia dels diners» que s'inverteixen per lluitar contra l'obesitat i recerca de mesures per aturar la malaltia.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Embaràs

Guia per a embarassades

redacció

 | 0

Et donem consells, t'ensenyem a fer massatges, t'expliquem què pots i no pots menjar...

 

Enllaços recomanats: Premis cinema