Les dones operades d'apendicitis i d'amígdales quan són joves tenen major probabilitat de quedar-se embarassades i amb més rapidesa que la resta, segons un estudi realitzat per la Universitat escocesa de Dundee.

Davant els extraordinaris resultats obtinguts durant un primer estudi el 2012, en el qual es van revelar unes sorprenents estadístiques relacionades amb la apendicectomia i l'embaràs, el grup de recerca va decidir seguir treballant en aquest sentit.

La nova investigació duta a terme conjuntament per la citada universitat i l'University College London ha examinat els expedients mèdics de més de mig milió de dones britàniques.

Les dades obtingudes mostren que la taxa de fertilitat va ser més alta entre les dones que van ser operades d'apendicitis (54,4%), d'amígdales (53,4%) o de les dues coses (59,7%) que entre la resta de la població (43,7%).

El temps necessari per a quedar-se embarassada també va ser més curt per aquelles a les que els havien extirpat tant l'apèndix com les amígdales.

Li Wei, professora de la Facultat de Farmàcia de l'University College London, assegura que "tot i que el factor biològic és plausible, la causa d'aquest fenomen sembla ser conductual".

Per a l'experta, "aquesta investigació és d'un interès primordial ja que tant la apendicectomia com l'amigdalectomia són dos procediments quirúrgics molt comuns pels quals passen milers de persones".

Segons Sami Shimi, un dels investigadors i professor de l'Escola de Medicina de la Universitat de Dundee, "durant molts anys als estudiants de Medicina se'ls va ensenyar que la apendicectomia tenia un efecte negatiu en la fertilitat i sovint les dones joves van sentir que l'extracció de l'apèndix podia amenaçar les seves possibilitats de quedar-se embarassades ".

No obstant això, els investigadors adverteixen que els resultats no han d'encoratjar les dones a sotmetre a aquest tipus d'operacions pensant que això incrementarà les seves probabilitats de quedar-se embarassades.

"Aquest estudi no vol dir que l'extracció d'un apèndix o d'unes amígdales sanes augmenti la fertilitat", va afirmar Shimi, que va afegir que "sí que significa que les dones joves que necessitin aquest tipus d'operacions es poden sotmetre a elles sense por a posar en risc la seva futura fertilitat ".