L'Associació Espanyola de Pediatria (AEP) recorda la importància que a l'estiu tant nens com adolescents estiguin protegits de l'exposició solar en fer activitats a l'aire lliure, fins i tot en aquells dies que estigui una mica ennuvolat, ja que els raigs del sol travessen els núvols i es reflecteixen en l'aigua, la sorra o l'herba.

"Els pares han de tenir en compte que els núvols, sobretot si són fins, permeten el pas de la radiació ultraviolada", ha destacat la pediatra Pau González, editora en cap del web 'EnFamilia' d'aquesta societat científica, que ofereix una sèrie de consells per protegir la pell del sol i usar correctament els fotoprotectors en l'època estival.

Així mateix, aquesta experta també reconeix que cal extremar les precaucions en zones de muntanya ja que "com més gran és l'altitud, més gran és la intensitat dels raigs solars".

Enrogiment de la pell, eritemes solars i reaccions al·lèrgiques són les incidències més freqüents per exposició solar que es tracten en les consultes de pediatria. Però a més d'aquestes lesions immediates, l'exposició excessiva a les radiacions ultraviolades del sol també són la principal causa de càncer de pell.

"Aquest risc és acumulatiu, el que vol dir que l'exposició solar des de la infància incrementa el risc de càncer en la vida adulta", afegeix la doctora, recordant que entre un 50 i 80 per cent del dany per l'exposició solar que un individu rep durant tota la vida es realitza durant la infància i l'adolescència.

Davant d'aquest risc, els pediatres recorden que, en adoptar hàbits adequats preventius i de protecció solar, s'estima que es podrien evitar un 80 per cent de tots els tumors cutanis.

Per això, els pediatres aconsellen entre altres mesures reduir l'exposició solar durant les hores centrals del dia, entre les 12.00 i les 16.00 hores, utilitzar crema de protecció solar d'ampli espectre amb un factor de protecció (FPS) 15+ en abundància i totes vegades com calgui.

Amb quina freqüència i com usar-los?

En els menors de 6 mesos no és recomanable aplicar protectors solars però, si no és possible protegir-los en l'ombra i amb roba apropiada, es pot utilitzar una petita quantitat de protector d'almenys FPS 15 en petites zones, com la cara i el dors dels braços i mans.

I quan els nens tenen menys de 3 anys és recomanable no exposar-los al sol i protegir-los amb roba, barrets, ulleres i protectors solars de FPS alt.

A més, amb independència de l'edat la crema solar s'ha d'aplicar "en quantitat generosa" sobre la pell seca en totes les parts del cos exposades al sol. S'ha d'aplicar de 15 a 30 minuts abans d'estar al sol i repetir cada dues hores, ja que l'aigua i la suor disminueixen el seu efecte, tot i que figuri que són resistents a l'aigua.

I després d'un bany prolongat s'ha de tornar a aplicar al sortir de l'aigua, tenint en compte que un assecat enèrgic amb la tovallola pot eliminar fins a un 85 per cent del fotoprotector.

Així mateix, els pediatres aconsellen extremar les precaucions en les parts del cos més sensibles al sol (cara, coll, calba, espatlles, escot, orelles, mans i empenyes) i protegir els llavis amb barres fotoprotectores.