No deixis que la calor t'afecti per fer esport a l'estiu

Les altes temperatures i l'exercici poden provocar l'aparició de cefalees o cops de calor

25.08.2016 | 07:34
No deixis que la calor t'afecti per fer esport a l'estiu
No deixis que la calor t'afecti per fer esport a l'estiu

Si no es prenen les mesures adequades, la calor i l'esport poden jugar-te una mala passada ja que "entrenar en aquestes condicions pot provocar l'aparició de rampes musculars, cefalees, esvaïments o fins i tot cops de calor", ha advertit l'especialista en medicina esportiva de iQtra Medicina Avançada, José Torregrosa.

Triar bé els horaris per practicar esport, tenir cura de la hidratació del cos i reduir la intensitat de l'exercici fins a aclimatar a la calor, són algunes de les claus que l'expert en medicina esportiva recomana per entrenar a l'aire lliure.

Recomanacions per entrenar amb calor

1. Disminuir la durada i intensitat. El període d'adaptació del cos a les altes temperatures ha de ser progressiu i oscil·la entre 10 dies i sis setmanes.

2. Planificació. A l'estiu no és aconsellable practicar esport entre les 12.00 i les 17.00 hores perquè són les més caloroses i perilloses. L'especialista aconsella entrenar d'hora, al matí, o a la tarda a última hora.

3. Hidratació. És fonamental hidratar-se abans, durant i després de fer exercici. És aconsellable beure un o dos gots d'aigua abans de començar i, durant l'entrenament, convé beure cada 15 o 20 minuts. En acabar la sessió, "el millor és continuar bevent aigua o alguna beguda amb electròlits per reposar completament el perdut".

4. Tria bé la roba. Les peces han de ser àmplies, de colors clars i transpirables i, a més, és important protegir el cap davant d'una insolació.

5. Menjar lleuger. Es recomana menjar aliments amb alt contingut en aigua perquè contribueixen a la hidratació. També s'han d'incloure plats rics en hidrats de carboni com pasta i arròs i proteïna magra com pollastre o peix a la planxa.

6. Protegeix la teva pell. No t'oblidis de protegir la teva pell davant del sol amb una crema de factor 15 o superior per prevenir l'acció dels raigs ultraviolats.

La complicació més greu: el cop de calor

El problema més greu que pot ocórrer és el cop de calor, que és la causa més freqüent de mort en esportistes i es produeix per una fallada en els mecanismes termoreguladors del cos.

"Es manifesta amb alta temperatura corporal, pell calenta i seca, augment de la freqüència del pols i disminució de la tensió arterial. També pot presentar símptomes com cefalea, deliri o pèrdua del control sobre les cames", explica.

Una altra perillosa conseqüència és patir una síncope o pèrdua de coneixement per falta d'oxigen i sang al cervell i que sol anar acompanyat de cefalees, confusió, nàusees, pell freda i pols accelerat.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Salut


Preocupa't per mantenir la teva roba en bona condició
Roba tòxica: com evitar contaminar-se

Roba tòxica: com evitar contaminar-se

Moltes peces de vestir s'elaboren amb components tòxics que poden ser perillosos per a la salut

Un estudi afirma que el fum de l´encens és pitjor que el del tabac

Un estudi afirma que el fum de l´encens és pitjor que el del tabac

Científics xinesos sostenen que l'ús de l'encens en llocs amb poca ventilació podria ser molt tòxic

Set mites sobre la grip infantil

Set mites sobre la grip infantil

Consells sobre què cal fer i què no per prevenir el contagi de la grip estacional

Un de cada quatre espanyols patirà un trastorn mental al llarg de la seva vida

Un de cada quatre espanyols patirà un trastorn mental al llarg de la seva vida

L'ansietat i els trastorns relacionats amb l'afectivitat són els més freqüents

Enllaços recomanats: Premis cinema