Un nou estudi de l'Hospital de Bellvitge ha descobert que els tumors colorectals presenten heterogeneïtat epigenètica que es relaciona amb el curs clínic de la malaltia i que, per tant, demostra que no totes les cèl·lules tumorals són iguals. L'article que descriu la troballa ha estat publicat a la revista Gastroenterology, la més prestigiosa en l'àrea de les malalties de l'aparell digestiu i òrgan oficial d'expressió de la Societat Americana de Gastroenterologia. L'estudi ha estat liderat pel doctor Manel Esteller, director del Programa d'Epigenètica i Biologia del Càncer (PEBC) de l'Institut d'Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL), Investigador ICREA i Professor de Genètica de la Universitat de Barcelona (UB).

Fins ara, es desconeixia si els canvis epigenètics, és a dir, les alteracions de l'activitat dels gens que són molt més dinàmiques, també podien ser heterogènies. Això malgrat que els primers estudis ja començaven a demostrar l'existència d'algunes lesions genètiques diferents a nivell intratumoral.

D'altra banda, es coneix com a heterogeneïtat l'existència de diversos tipus de cèl·lules canceroses dins d'un mateix tumor, que profereixen l'habilitat als tumors a adaptar-se per créixer a un ritme exponencial dins del pacient, disposant a més a més de la capacitat per adaptar-se i sobreviure als canvis ambientals que puguin patir, com seria per exemple l'administració de quimioteràpia o radioteràpia.

"En pacients amb càncer colorectal, hem determinat l'epigenoma de tres regions de cada tumor individual: la zona que mira a la llum del tub digestiu, la zona central i la que creix cap als vasos sanguinis. Els resultats demostren l'existència d'heterogeneïtat intratumoral, el què significa que cada regió presenta diferències", comenta el doctor Manel Esteller. "La regió epigenèticament més diferent és el front invasiu, la zona que interacciona amb els teixits normals adjacents. També hem vist que la regió intratumoral més semblant a les metàstasi dels pacients és la més antiga del tumor, cosa que indica la possible presència de disseminació fins i tot en estadis aparentment primerencs", ha explicat en un comunicat.

L'heterogeneïtat intratumoral a nivell epigenètic també pot tenir aplicacions a nivell pronòstic, explica Esteller. "A més, les dades reflecteixen que com més s'assemblen les tres regions, més agressivitat demostra el tumor, com si s'hagués seleccionat a la població cel·lular amb més capacitat de proliferació. Els estudis del nivell d'heterogeneïtat molecular dels tumors podrien així ser usats com a predictors del pronòstic dels mateixos i del seu potencial per adquirir resistències a les teràpies", ha espetat.