Els resultats preliminars d'un estudi amb participació massiva han indicat una relació entre les condicions climàtiques -específicament la pluja i la manca de sol- i el dolor crònic. Aquests primers troballes suggereixen una correlació entre el nombre de dies assolellats i els nivells de pluja i els canvis en els nivells de dolor.

Per obtenir aquestes dades, els autors han analitzat dades diàries de més de 9.000 participants del Regne Unit en el projecte Cloudy with a Chance of Pain ', liderat per la Universitat de Manchester, Regne Unit, a l'equador de l'estudi de 18 mesos. El professor Will Dixon, que condueix el treball, presenta aquest dimecres els resultats en una conferència al Festival de Ciència britànic.

Els participants que tenen dolor a llarg termini registren els seus símptomes diaris de dolor en una aplicació especial, la qual també capta de forma independent les condicions meteorològiques cada hora, utilitzant el GPS del telèfon intel·ligent, vinculat així les dades de dolor amb els fenomens meteorològics locals en temps real. L'estudi està encara obert a nous participants i els autors estan disposats a reclutar el major nombre possible de persones que vulguin realitzar un seguiment dels seus símptomes.

En el punt mitjà del treball, l'equip d'investigació va examinar les dades provisionals, centrant-se específicament en els conjunts de dades recollides dels participants en tres ciutats: Leeds, Norwich i Londres. En les tres ciutats, com el nombre de dies assolellats va augmentar de febrer a abril, la quantitat de temps amb dolor sever va disminuir. No obstant això, la quantitat de temps amb dolor sever es va elevar de nou al juny, quan el clima era més humit i hi havia un menor nombre d'hores de sol.

Planificar les activitats en funció del temps

Will Dixon, professor d'Epidemiologia Digital de l'Escola de Ciències Biològiques de la Universitat de Manchester i director científic del projecte, destaca que els primers resultats van ser encoratjadors, però va instar a més persones a participar en l'estudi per tal de permetre arribar a conclusions sòlides al final del treball.

"Una vegada que s'ha demostrat el vincle, la gent tindrà la confiança necessària per planificar les seves activitats d'acord amb el clima. A més, entendre com influeix el clima en el dolor permetrà als investigadors metges explorar noves intervencions per al dolor i els tractaments ", afegeix.

"Per treballar en els detalls de com influeix el clima en el dolor, necessitem tantes persones com sigui possible que participin en l'estudi i el seguiment dels seus símptomes en els seus telèfons intel·ligents", afegeix. "Si es veu afectat pel dolor crònic, aquesta és la teva oportunitat de fer alguna cosa personalment -i de manera fàcil-- per donar lloc a un gran avanç en la nostra comprensió del dolor", proposa aquest investigador.