La Societat Espanyola de Ginecologia i Obstetrícia (Sego) recomanarà que les dones es facin la seva primera exploració clínica acompanyada d'una mamografia als 35 anys per tal de poder determinar el tipus de mama i la seva morfologia, i per tant, la seva possible predisposició a desenvolupar un càncer.

Aquesta recomanació, que s'inclourà en una propera onco-guia, no suposaria un avançament de l'edat de cribratge del càncer de mama, que consisteix en mamografies periòdiques cada dos anys entre els 50 i els 69 anys (entre els 45 i els 69 en algunes comunitats), sinó en una primera consulta i prova als 35 anys, quan el nombre de càncers de mama comença a augmentar.

Així ho ha avançat avui, en un acte organitzat per l'Associació Espanyola contra el Càncer (Aecc) amb motiu del Dia del càncer de mama que se celebra el proper dia 19, el coordinador de la secció de Ginecologia Oncològica de la Sego, Javier de Santiago, que ha assenyalat que el document veurà la llum previsiblement al novembre.

El nombre de casos de càncer de mama ha augmentat en els últims anys en totes les franges d'edat i un percentatge d'ells (entorn al 20%) es dóna en dones menors de 45 anys, que estan fora dels sistemes de cribratges.

No obstant això, la incidència de la malaltia és fins a tres vegades més gran en la franja que va des dels 50 als 55 anys.

La dada positiva és que la supervivència no deixa d'augmentar i ja arriba al 83% als cinc anys del diagnòstic, la taxa més alta d'Europa, mentre que la mortalitat descendeix prop d'un 2% cada any.

Una de les raons que expliquen aquests bons resultats és que tres de cada quatre casos es diagnostica en estadis inicials, tal com ha assenyalat Dolors Salas, de la Societat Espanyola d'Epidemiologia (SEE).

Salas ha insistit que l'edat de cribratge està ben establerta i s'ha mostrat contrària a rebaixar-la, ja que els estudis han evidenciat que per sota dels 45-50 anys no està demostrat el benefici de les mamografies i tenen lloc falsos positius i intervencions innecessàries.

Per sota d'aquesta edat, Sales veu necessari tenir en compte els factors hereditaris i genètics, tumors que representen un 10% del total, segons ha indicat el coordinador del Grup de Treball de Càncer de la Societat Espanyola de Medicina de Família i Comunitària (Semfyc ), Fernando López-Verd.

Aquest expert ha abundat en la importància de la prevenció i en l'adopció d'hàbits saludables, com controlar el pes, una alimentació equilibrada, activitat física, la lactància materna i evitar o reduir al màxim la teràpia hormonal substitutiva que es dóna en la menopausa.

"Si tot això es dugués a terme, es reduiria fins a un 50% la possibilitat de desenvolupar un càncer de mama", ha assegurat.

Per la seva banda, el portaveu de la Sego s'ha referit al diagnòstic del càncer de mama en dones joves, que encara no han complert els seus desitjos de maternitat i ha denunciat que no totes les comunitats autònomes ni hospitals ofereixen a aquestes dones la possibilitat de preservar seva fertilitat després del tractament que, en el 98% dels casos, ocasiona una menopausa precoç.

Aquest va ser el cas de Maria Sáez, a la qual li van detectar un càncer de mama amb tan sols 22 anys després de diversos diagnòstics erronis i després d'un pelegrinatge de metges fins que, finalment, va acudir a les urgències d'un hospital "suplicant" que li fessin una biòpsia pels forts dolors i secreció de sang que patia.

"Ningú em va informar sobre la possibilitat de conservar els meus òvuls per poder ser mare", ha denunciat aquesta pacient que, des dels 22 anys i després de la teràpia hormonal pateix una menopausa precoç.

Per això, els experts han demandat que s'habilitin "vies ràpides" perquè, davant la més mínima sospita, es pugui accedir a un diagnòstic en un termini no superior a les dues setmanes i abordar la malaltia més aviat possible.