Refredat o grip? Claus per diferenciar-los

És fonamental saber distingir aquestes malalties per poder combatre-les de la forma més adequada

22.10.2016 | 07:33
El refredat i la grip presenten símptomes comuns

El fred ja ha arribat i ho ha fet per quedar-se. I amb ell, es multipliquen també els casos de refredats i grip, dues de les malalties més freqüents en la nostra vida quotidiana. De fet, tres de cada quatre espanyols afirma patir alguna d'aquestes afeccions com a mínim un cop a l'any.

Les dues infeccions respiratòries presenten símptomes comuns, per tant és habitual confondre-les. No obstant això, és important que quan comencem a notar els primers símptomes de malestar intentem identificar si es tracta d'un simple refredat o, per contra, d'una grip, ja que encara que ambdues malalties es manifesten amb símptomes similars, els tractaments per combatre-les són diferents i les complicacions que poden derivar d'elles també difereixen.

Febre, mal de coll, malestar general, congestió nasal, mucositat, cansament, irritació dels ulls... Sabries diferenciar si estàs patint una grip o un refredat? Et presentem algunes claus per ajudar-te a detectar-los.

En el cas del refredat, els símptomes acostumen a manifestar-se de forma més gradual que en un procés gripal, on apareixen de forma més brusca i són més duradors. En els refredats, els primers síntomos solen ser una secreció nasal aquosa, esternuts i molèsties lleus a la gola com pessigollejos o picor.

La febre és un dels principals símptomes a tenir en compte a l'hora de distingir entre un refredat i una grip. Així, mentre en els refredats la febre no fa acte de presència, en els processos gripals es dóna en el 80% dels casos, amb una temperatura corporal superior als 38 graus durant 3 o 4 dies.

En canvi, la congestió nasal és menys habitual quan es pateix grip, cosa que no passa en els refredats, quan la sensació de nas tapat es pot prolongar fins a una setmana.

La tos és un altre dels símptomes que ens pot ajudar a diferenciar entre les dues afeccions respiratòries. Així, quan es pateix un refredat sol anar acompanyat de flegmes, mentre que en el cas dels processos gripals, la tos acostuma a ser seca.

D'altra banda, en la grip també són més freqüents els mals de cap, que es donen en fins a un 80% dels casos. Els calfreds, el malestar general i el cansament també són símptomes habituals en els processos gripals, mentre que en el cas dels refredats són poc freqüents. En canvi, en els refredats sí que és comú patir mal de coll i irritació ocular.

La durada d'ambdues malalties també pot ser un factor determinant per diferenciar entre un refredat o una grip. En la primera d'aquestes patologies, quan el virus està remetent queda la tos residual que pot arribar a durar algunes setmanes. La mitjana de durada d'un refredat sol ser de 7 a 15 dies.

En la grip, els símptomes es manifesten després de 2 o 3 dies d'haver estat en contacte amb el virus. En aquest cas, a partir del cinquè dia la majoria dels símptomes desapareixen, excepte la tos, l'esgotament i fins i tot la febre, que poden durar diversos dies més.

Finalment, una altra de les diferències entre les dues patologies es troba en els virus que les causa. Mentre que el refredat comú pot estar causat per fins a 200 microorganismes diferents, la grip només pot provocar-la el virus influenza.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Embaràs

Guia per a embarassades

redacció

 | 0

Et donem consells, t'ensenyem a fer massatges, t'expliquem què pots i no pots menjar...

 

Enllaços recomanats: Premis cinema