Per què unes persones engreixen més que altres si mengen el mateix?

 L'alteració de la microbiota es vincula a l'obesitat no tant pel nombre de bacteris que es perden

19.10.2016 | 15:02

Una correcta alimentació i exercici físic regular ajuden a combatre el sobrepès i l'obesitat, que afecten més de la meitat de la població a Espanya, però, per què unes persones engreixen més que altres si mengen el mateix? L'alteració de la flora intestinal sembla jugar un paper important.

    Les últimes investigacions apunten que la pèrdua de biodiversitat de l'intestí s'associa amb malalties com obesitat, diabetis i altres de tipus immunològic, segons han assenyalat avui els experts de la Societat Espanyola d'Endocrinologia i Nutrició (SEEN) durant la presentació del seu congrés a Màlaga.

    L'alteració de la microbiota (flora intestinal) es vincula a l'obesitat no tant pel nombre de bacteris que es perden, sinó per quines desapareixen, ja que algunes "rendibilitzen" més els aliments i altres ajuden al fet que es produeixi la pèrdua de gana després de la seva ingesta.

    Així, aquest canvi podria ser responsable que les persones generin fins a 150 calories de més en la seva dieta diària, ha apuntat el president del comitè local del congrés, l'endocrinòleg Francisco Tinahones.

    El nombre de bacteris en la flora intestinal s'ha reduït en les últimes dècades degut als hàbits d'higiene, l'ús abusiu d'antibiòtics, la reducció del nombre de membres de les famílies, el descens de la lactància materna o l'augment de cesàries, que impedeixen que el nadó reculli els bacteris presents a la vagina en néixer.

    En l'actualitat, els estudis se centren no solament en analitzar la influència que poden tenir aquests canvis en l'ecosistema bacterià en l'obesitat i la diabetis, sinó que també aborden la modificació de la microbiota.

    Al congrés de la SEEN, que reuneix fins divendres que ve a Màlaga a més de 1.500 experts, hi participarà un grup de recerca holandès que ha començat a fer trasplantaments de flora intestinal de persones sanes a altres amb diabetis.

    Per a això, s'empren els excrements de la persona sana, de la qual s'extreuen els bacteris -suposen el 50 per cent-, que es filtren i aïllen abans d'introduir-los a l'intestí de l'altre pacient a través d'una sonda nasogàstrica, ha explicat Tinahones.

    L'endocrinòleg creu que el trasplantament no serà la solució terapèutica, sinó més aviat un "còctel probiòtic" dels bacteris que es demostri que són efectius.

    Al congrés, que compta amb mig miler de comunicacions, s'abordarà a més el risc cardiovascular en pacients amb dèficit d'hormona del creixement, i l'exercici físic en el tractament de la diabetis, així com l'impacte cardiovascular dels medicaments per a aquesta malaltia.

    El president de la SEEN, Manuel Puig, ha destacat que l'endocrinologia abasta moltes malalties que són "reptes majúsculs", com la diabetis, que afecta al voltant del 20 per cent dels majors de 65 anys, l'obesitat o la desnutrició que comporta el càncer.

    Dies després que l'Organització Mundial de la Salut (OMS) hagi demanat als governs que estableixin nous impostos a les begudes ensucrades per frenar l'obesitat, entre els periodistes ha cridat l'atenció que un dels patrocinadors del congrés sigui Coca-Cola .

    Puig ha manifestat que tot depèn de "com" es prenen aquests productes, del moment de la ingesta i la quantitat de beguda, i ha afegit que insisteixen a la marca perquè promocioni els productes de baix contingut calòric.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Salut


Set aliments que no has de menjar a la nit
Set aliments que no has de menjar a la nit

Set aliments que no has de menjar a la nit

El menjar que ingerim abans d'anar al llit té una relació directa amb la qualitat del nostre somni

Es pot tornar a congelar un aliment descongelat?<br/>

Es pot tornar a congelar un aliment descongelat?

Descobreix com allargar la vida útil dels aliments que tens a la nevera sense córrer riscos

Un jove de 18 anys crea un sostenidor per detectar el càncer de mama

Un jove de 18 anys crea un sostenidor per detectar el càncer de mama

El mexicà Julián Ríos treballa en l'invent des que gairebé perd a la seva mare per la malaltia

El sucre que no es veu en el que consumim cada dia

El sucre que no es veu en el que consumim cada dia

Un projecte fotogràfic revoluciona les xarxes en visibilizar el sucre ocult en nombrosos productes

Embaràs

Guia per a embarassades

redacció

 | 0

Et donem consells, t'ensenyem a fer massatges, t'expliquem què pots i no pots menjar...

 

Enllaços recomanats: Premis cinema