Pediatres de Sant Joan de Déu han constatat que cada vegada hi ha més famílies amb nens que retiren de la seva dieta nutrients com la lactosa i el gluten sense que hi hagi una prescripció mèdica que ho aconselli i han elaborat un informe per advertir dels riscos que això suposa.

Per trencar els falsos mites que existeixen en relació amb alguns aliments i per oferir a les famílies pautes per a una alimentació saludable i equilibrada, el canal de promoció de la salut i benestar infantil del centre, Faros, ha presentat avui un informe.

Hi avisen que hi ha moltes famílies que, sense seguir una dieta, decideixen retirar-se de la seva alimentació o de la dels seus fills un aliment en concret.

Aquest és el cas, per exemple, de la llet, el consum de la qual s'ha relacionat amb efectes adversos -augment de la mucositat o asma, per exemple- sense que cap criteri ni estudi científic que evidenciï aquesta relació.

En la mateixa línia, algunes famílies han retirat de la seva alimentació nutrients essencials com la lactosa o el gluten sense tenir un diagnòstic clínic que ho aconselli.

Els autors de l'informe ho desaconsellen en el cas dels nens perquè poden dificultar i fins i tot impossibilitar un diagnòstic correcte de diverses malalties com pot ser la celiaquia.

Per això, recomanen que es consulti el pediatre abans d'eliminar qualsevol aliment, així com abans d'emprendre una dieta restrictiva com la vegana o hiperproteica.

A l'informe també es posa èmfasi en la necessitat que els nens mengin més fruita i verdura, en detriment dels plats preparats.

A més, per als pediatres també és important l'escenari en el qual té lloc el menjar perquè els infants i adolescents adoptin patrons saludables d'alimentació.

Per exemple, està comprovat que menjar veient la televisió o utilitzant altres aparells electrònics fa que no es presti atenció al menjar i es mengi més que no l'organisme necessita.

En la línia de facilitar eines als pares i capacitar als nens, l'informe Fars facilita una sèrie de consells molt pràctics: planificar junts què mengen, anar amb els nens a comprar els aliments i implicar-los a la cuina, per exemple.