La Fundació Althaia, que forma part de la Xarxa Catalana d’Hospitals Lliures de Fum, promou activitats i diferents programes de deshabituació del tabac. La psicòloga Antònia Raich, responsable de la Unitat de Tabaquisme d’Althaia, desmenteix els falsos mites del tabac de cargolar.

P: Han notat un augment del consum de tabac de cargolar?

R: Sí, sobretot a partir de la crisi, perquè la capacitat adquisitiva ha disminuït i cada vegada hi ha més gent que en fuma, població jove sobretot però també de totes les edats, depèn molt del nivell adquisitiu.

P: Quins són els problemes d’aquest tipus de tabac?

R: En primer lloc, com que està menys filtrat, encara que hi posis un filtre s’absorbeix molt més monòxid de carboni. Per altra banda, es té la creença que compres la planta i que és més natural, i no és cert. La planta del tabac en si ja porta moltes substàncies tòxiques que no són afegides, i el tabac que venen està tractat també, tant com l’altre. Per tant, la creença o mite que és més natural no és certa. No hi ha un tabac més saludable que un altre.

P: Però la majoria de fumadors asseguren que fumen menys...

R: Hi ha qui diu que necessita més temps i fuma menys però a l’hora de la veritat hi ha gent que té maquineta o ho fa molt fàcilment, i agafen menys consciència del que fumen, perquè amb el paquet veus que hi ha 20 cigarretes, i amb això vas fumant i te’n fa perdre més la consciència.

P: Què ha propiciat l’augment del consum de cigarrets fets a mà?

R: Ha vingut motivat pel tema econòmic i per la coexistència de tabac i cànnabis entre els joves. L’hàbit de fumar marihuana ha fet que molts joves acabin enganxats a les dues coses i fumin cànnabis a estones i cigarrets en altres. Amb el tema del cànnabis ha sorgit la creença que és una planta i és més saludable que fumar tabac, i això no és cert, la planta per ella mateixa ja té toxicitat.

P: Hi ha la percepció que és més fàcil deixar de fumar?

R: És igual, actua igual sobre el cervell i el sistema nerviós. El que fa més fàcil deixar de fumar depèn dels anys de consum, la quantitat i la predisposició a l’addicció o no. Hi ha gent que està més predisposada a tenir un problema addictiu i hi ha persones que, tot i haver fumat grans quantitats durant molt temps, el seu cervell no en té tanta.

P: Per tant, porta les mateixes substàncies nocives que l’altre tabac?

R: Sí, no hi ha diferència. Tot és tabac i porta nicotina i més de 3.000 substàncies tòxiques, algunes de les quals en dosis més grans serien letals, com per exemple cianur, butà, quitrà, amoníac, arsènic… i moltes no sabem ni quins efectes tenen sobre la salut, són verins i amb dosis molts altes serien realment nocives. Moltes ja les porta la planta mateixa i altres són afegides perquè faci una millor combustió o arribi més ràpid al cervell i sigui més addictiu.

P: Falta informació?

R: És bo que es desmenteixin els falsos mites. Si tu fumes d’una forma compulsiva un paquet i passes al tabac de cargolar i enlloc de 20 cigarrets en fumes 15, no estàs fent salut, en faràs si deixes de fumar. Tant és fumar-ne 15 com 20, en el tabac no hi ha un llindar de seguretat com en l’alcohol. És un autoengany, fumar menys no es cap avantatge, el que és un avantatge és deixar de fumar. El problema d’aquest tabac és que fomenta l’autoengany, penses que fumes menys i més saludable i, en realitat, són mites. El que fumes de menys no millora la teva salut, l’únic que ho farà és deixar de fumar. Et conformes amb això i no et planteges deixar-ho, que és l’important.