El nombre de dones joves amb càncer d'orofaringe -a la part posterior de la boca- associat a infecció per virus de transmissió sexual (VPH) ha crescut en els últims anys, segons s'ha assenyalat en el XIV Congrés Anual de la Societat Espanyola de Cirurgia Bucal, que se celebra a Màlaga.

"Hi ha una nova cohort de dones joves, no bevedores i no fumadores, que poden haver contret el VPH per l'exposició a relacions sexuals orals. Se sap que el càncer d'orofaringe per VPH és substancialment més gran en dones que en homes", ha explicat el doctor Daniel Torres Lagares, professor d'Estomatologia de la Universitat de Sevilla.

A Espanya, "aproximadament el 20 per cent dels càncers d'orofaringe està associat a la infecció per VPH i aquest percentatge té tendència a l'augment. En països com els EUA i Suècia el virus ja s'identifica entre el 70 i el 90 per cent dels casos", ha apuntat el doctor Torres en una nota enviada per l'organització.

Conductes sexuals com el sexe oral o el nombre de parelles sexuals han estat identificades com a factor de risc per al desenvolupament de tumors orofaringis per infecció de VPH, segons un estudi publicat al setembre a la revista "Community Dentistry and Oral Epidemiology".

El VPH fa que les cèl·lules d'algunes zones de la cavitat bucal es tornin anormals, si bé en el 90 per cent dels casos l'organisme combat de forma natural la infecció, encara que, si persisteix, sol trigar anys a evolucionar a la formació de una neoplàsia.

"Les xifres evidencien la necessitat d'impulsar accions encaminades a la detecció primerenca de la malaltia", com l'abstinència d'alcohol i tabac i l'ús de preservatius en les relacions orals, i "promoure l'autoexploració i les visites periòdiques al dentista", ha explicat el doctor Torres.

La doctora Cristiane H. Squarize, professora de la Universitat de Michigan, ha manifestat que aquest tipus d'afecció té entitat pròpia respecte a la resta de càncers de cap i coll, tant en el desenvolupament del carcinoma com en el seu pronòstic i en la seva capacitat de resposta a la quimioteràpia i radioteràpia, notablement millor.