El doctor Pedro Cavadas, la seva Fundació i l'Hospital de Manises han aconseguit canviar-li la vida a un jove kenyà de 36 anys, Mike Koech, al qual se li ha extirpat un tumor gegant a la base del crani gràcies a quatre complexes intervencions quirúrgiques realitzades des del 2011. La mida i posició del tumor, un ameloblastoma gegant, impedia a Mike -que a més té amputades les dues cames per un accident que va patir de petit- portar una vida normal a Kenya i, sobretot, guanyar-se la vida i aconseguir el suport per a la seva família. Els metges havien donat el seu cas per perdut i malgrat que va intentar operar-se a Índia, allà la mida del tumor, de baixa malignitat, també va espantar els professionals. «Era tan gran com per espantar els metges indis i allà hi ha hospitals bons i al que va anar era bo», ha relatat el doctor Pedro Cavadas en la presentació del cas clínic davant els mitjans.

«Com se sol dir, me'l vaig trobar al carrer» ha recordat Cavadas que després de veure les dimensions del tumor va decidir ajudar a Mike a través de la seva fundació. Des de llavors han estat cinc anys d'operacions «molt complexes» i que han inclòs diverses reseccions craniofacials -inclosa l'extirpació de l'ull esquerre i de part de la mandíbula- ja que el tumor «encara que no fa metàstasi sí reapareix localment» i les últimes quatre operacions han estat, precisament, per extirpar les recidives del tumor.

«Estava al límit de poder ser operat però l'alternativa per a Mike era morir de forma miserable i qualsevol opció era millor que aquesta», ha explicat el cirurgià que relata que Mike és «conscient» que el tumor té tendència a reaparèixer i que condicionarà la seva vida. «No podria cuidar la seva família. A més de pacient, és amic i vaig fer un pacte amb ell: si no fóssim capaços de controlar el tumor, m'ocuparia de la seva família », ha revelat el cirurgià que fins i tot va tenir el privilegi de posar nom a la tercera de les filles de Mike, Carmen Koech.

«Mentre ha durat el procés va tenir una filla i em va dir que pràcticament m'ho devia a mi i que li posés nom. En aquells dies acabava de morir la meva mare i li vaig posar el seu nom, Carmen, que hagués plorat moltíssim amb aquesta història. Tenim una filla a mitges», ha assegurat el doctor.

Mike, que diu que està «extremadament agraït» torna a Kenya aquest diumenge «amb ganes de lluitar» en el dia a dia per lluitar per la seva família «gràcies al doctor Cavadas ara estic fort» però seguirà en contacte amb l'equip mèdic per sotmetre's a noves revisions, la propera al febrer.