«Esmorza com un rei, dina com un príncep i sopa com un pobre». Com ja diu el refrany l´esmorzar és un dels àpats principals en la nostra alimentació i que s´ha de fer quan ens llevem perquè, normalment, fa més de vuit hores que el nostre organisme es troba en estat de dejú i necessita energia per poder iniciar les tasques diàries. Però en què consisteix un esmorzar saludable? Els grups d´aliments que en formen part són: els cereals, en forma de pa o galetes tipus maria o flocs de cereals; els làctics com la llet, el iogurt, el formatge i els seus derivats; i la fruita per la seva aportació nutricional de vitamines.

A continuació hi ha diferents exemples d´esmorzars saludables: un suc de taronja natural amb tor-radetes integrals i formatge fresc, o un batut de fruita amb llet, kiwi i uns flocs de cereals, o un iogurt natural amb nabius, civada i per complementar pipes de gira-sol. Tres esmorzars ben diferents però ben saludables.

Cal recordar que l´esmorzar s´ha de fer quan ens llevem o al cap de poca estona i s´ha de diferenciar del que es fa a mig matí o, en el cas dels infants, el de l´hora del pati. Aquest és el que coneixem com a esmorzar de mig matí i complementa l´esmorzar reforçant amb energia i també evita arribar amb gana a l´hora de dinar. En el cas que existís una intolerància, com és freqüent a la lactosa, els làctics se substituirien per begudes vegetals com la d´arròs o la de civada, però sempre s´ha d´intentar que siguin enriquides amb calci i vitamina D.

En edat escolar és importantíssim que els nens i nenes vagin esmorzats a l´escola ja que hi ha una clara relació entre esmorzar i el desenvolupament intel·lectual.

I si no tenen gana per esmorzar a casa, què es pot fer? Primer de tot paciència, perquè canviar un costum i instaurar un nou hàbit no és cosa d´un sol dia ni d´una setmana. Així que cal anar fent de mica en mica. Si un nen o una nena no ha esmorzat mai a casa, la nostra intenció no ha de ser que mengi un senyor esmorzar, sinó que hem de començar amb quantitats petites i amb el pas del temps anar incrementant les quantitats fins que facin un esmorzar saludable. Per introduir l´esmorzar als més petits es pot començar amb unes galetes tipus maria o mig got de suc de taronja natural o un iogurt.