El càncer de cap i coll (CCC) és el sisè en freqüència entre tots els tumors malignes, del que es diagnostiquen cada any uns 12.000 casos, xifra que situa Espanya per sobre de la mitjana europea , i a més, els experts han observat un augment de la incidència en joves.

Aquest càncer, del qual es va celebrar el passat dissabte 10 de desembre el dia nacional, s'origina al cap o a la regió del coll i en general, es tracta de tumors malignes en el llavi o la cavitat oral, és a dir, mucosa o la llengua, i la faringe, incloses les glàndules salivals, si bé no inclou els tumors del sistema nerviós central.

Ho han explicat diversos experts avui en una roda de premsa organitzada pel Grup Espanyol de Pacients amb Càncer (GEPAC) en la qual han posat de manifest que aquests tumors tenen més transcendència de la que se'ls dóna i han reivindicat la necessitat d'un diagnòstic precoç i un tractament de qualitat per a tots els pacients.

En general, la taxa de supervivència a un any és del 75% i el 42% als cinc anys; com a conseqüència d'una absència d'un programa de detecció precoç eficaç, el 66% dels casos es detecten quan la patologia es troba en fases avançades.

Cada any es diagnostiquen a Espanya 12.000 nous casos però s'estima, segons els experts, que el 2017 la xifra superi els 16.000, i de fet, sobrepassa la mitjana europea. Si bé afecta totes les edats i als dos gèneres, és més comú en els homes de 40 a 50 anys.

No obstant això, també afecta les dones i en els últims anys s'ha observat un augment en la incidència entre joves a causa del tabaquisme i també pel virus del papil·loma humà, segons ha explicat el president de la Societat Espanyola d'Oncologia Radioteràpica (SEOR) , Pedro Carlos Lara.

Per la seva banda, l'especialista en oncologia mèdica de l'IMOncology María José de Miguel ha posat èmfasi en la necessitat de conscienciar la població perquè davant els símptomes - afonia, tos persistent o ferides bucals persistents- vaguin al metge per un diagnòstic precoç.

En aquest sentit, Lara ha instat els metges a ser conscients de l'existència d'aquest tipus de tumors.

La presidenta de GEPAC, Begoña Barragán, ha presentat un decàleg precisament perquè els drets d'aquests malalts estiguin reconeguts, i en què reclama a més d'un diagnòstic precoç, una informació accessible per als pacients, els quals, apunta el text, han de ser els protagonistes.

Per GEPAC, els pacients han de tenir accés als equips multidisciplinaris i un tractament personalitzat i òptim per a cada un en igualtat de condicions i sense discriminació territorial, alhora que reclama un registre nacional, entre d'altres reivindicacions.

Maite Arena, una dona ja recuperada d'un tumor en una corda vocal, ha explicat la seva experiència i ha reconegut que la malaltia li va canviar la vida: "vaig haver de reconstruir la meva identitat com a dona i com a persona per la meva veu completament greu".

Ha lamentat que aquestes persones estiguin estigmatitzades perquè un cop recuperades deixen de ser pacients i poden arribar a fer una vida normal.