Més casos de càncer de cap i coll pel papil·lomavirus

La Societat d'Oncologia alerta de l'increment d'aquest càncer, el setè més comú en el món

19.01.2017 | 16:11
Més casos de càncer de cap i coll pel papil·lomavirus

La Societat Espanyola d'Oncologia Mèdica (SEOM) informa d'un increment progressiu de casos de càncer escamós de cap i coll relacionats amb el virus del papil·loma humà (VPH), especialment en orofaringe i la cavitat oral.

Aquest grup de tumors representen el setè càncer més comú en el món, amb més de 680.000 casos i unes 350.000 morts anuals, i aquesta variant causada pel VPH constitueix una "entitat clínica i diferent" als causats per altres factors més clàssics com l'alcohol i el tabac, segons assenyala aquesta societat científica.

Generalment són tumors "molt estigmatitzants" per les seqüeles físiques dels tractaments amb intenció curativa que s'apliquen, ha afegit SEOM, amb molta repercussió en termes de qualitat de vida i funcionalitat en la triple esfera de la fonació, deglució i respiració.

Fins ara, els avenços s'han anat succeint en dos escenaris, en la malaltia local o localment avançada resecable i irresecable i en la malaltia recurrent / metastàtica.

Així, pel que fa a la cirurgia maxil·lofacial i otorrinolaringològica s'ha evolucionat cap a reconstruccions i empelts, així com l'aparició de la cirurgia robòtica, especialment la transoral, que permet "reseccions tècnicament abans inabastables". De la mateixa manera, s'han perfeccionat tècniques conservadores com la laringectomia supraglòtica que permeten mantenir la fonació i eviten el traqueostoma.

En radioteràpia s'ha avançat en les tècniques capaces de concentrar dosis amb menor toxicitat com la radioteràpia d'intensitat modulada (IMRT) i es desenvolupen tècniques de radiocirurgia i d'administració de dosis molt fina amb tecnologies que permeten una planificació d'altíssima resolució. Així mateix s'assagen tècniques de desintensificació per als tumors causats pel papil·lomavirus.

I en el camp de la recurrència sempre cal estimar tractament quirúrgic o radioteràpic de rescat en conjunció amb quimioteràpia o cetuximab. En casos ja irradiats es valorarà la reirradiació, però no sempre és possible un rescat en aquest moment de l'evolució.

La quimioteràpia sistèmica es va administrar generalment amb intenció pal·liativa a pacients amb malaltia metastàsica o recurrent més enllà del tractament local de rescat. La combinació de cisplatí-5FU va resultar més eficaç que els agents individuals prèviament utilitzats com metotrexat, bleomicina i cisplatí.

A més, en aquest moment hi ha nombrosos estudis d'immunoteràpia sola i en combinació amb quimioteràpia que aclariran l'algoritme terapèutic en la malaltia recurrent metastàtica. El 2001 es va crear a Espanya el Grup Espanyol de Tractament de Tumors de Cap i Coll, format actualment per uns 200 oncòlegs mèdics centrats en la investigació i desenvolupament d'aquesta patologia.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Salut


Les claus del sexe ràpid.
Descobreix el 'quickie', sexe en 15 segons

Descobreix el 'quickie', sexe en 15 segons

Aquesta moda que ha revolucionat el sexe és ja l'opció preferida per a les menors de 35 anys

Es pot tornar a congelar un aliment descongelat?<br/>

Es pot tornar a congelar un aliment descongelat?

Descobreix com allargar la vida útil dels aliments que tens a la nevera sense córrer riscos

Un jove de 18 anys crea un sostenidor per detectar el càncer de mama

Un jove de 18 anys crea un sostenidor per detectar el càncer de mama

El mexicà Julián Ríos treballa en l'invent des que gairebé perd a la seva mare per la malaltia

El sucre que no es veu en el que consumim cada dia

El sucre que no es veu en el que consumim cada dia

Un projecte fotogràfic revoluciona les xarxes en visibilizar el sucre ocult en nombrosos productes

Embaràs

Guia per a embarassades

redacció

 | 0

Et donem consells, t'ensenyem a fer massatges, t'expliquem què pots i no pots menjar...

 

Enllaços recomanats: Premis cinema