Una de cada 5 persones que mor a Catalunya portava una alimentació insana

L'obesitat castiga especialment a determinats sectors de població ja que entre les classes baixes hi ha el doble de persones obeses

12.02.2017 | 11:37
Una de cada 5 persones que mor a Catalunya portava una alimentació insana

Una de cada cinc persones que moren a Catalunya portaven una alimentació insana i un 26% de la despesa sanitària està directament vinculat als hàbits alimentaris poc saludables, segons un informe de l'ONG VSF Justícia Alimentaria Global basat en dades del Departament de Salut.

L'informe sobre les causes i efectes de l'alimentació insana, que es presentarà dimarts que ve, analitza diferents qüestions relacionades amb la salut, "però també amb la legislació excessivament favorable a les grans corporacions alimentàries", han denunciat els autors.

Segons els autors de l'informe, titulat "Viatge al centre de la investigació que ens malalta", en aquests moments l'alimentació insana és el principal factor de risc per a malalties com la diabetis, els càncers d'estómac i còlon i les malalties cardiovasculars.

També el sobrepès i l'obesitat, que, segons dades de l'Enquesta Nacional de Salut 2014 a Catalunya, afecta al 50% de la població (un 35% té sobrepès i un 15%, obesitat).

L'obesitat castiga especialment a determinats sectors de població ja que entre les classes baixes hi ha el doble de persones obeses, que arriba fins al 20% de la població, encara que en el cas de les dones de les classes populars puja fins al 33%.

En el cas de la població infantil, un 34% de les nenes i nens de les classes populars té sobrepès, i un 15% obesitat, per la qual cosa la meitat de la població infantil està afectada.

L'informe destaca que, des del punt de vista econòmic, només tenint en compte l'obesitat, la diabetis i les malalties cardiovasculars, amb una relació directa amb l'alimentació insana com a factor de risc, el cost sanitari directe ascendeix a més de 2.200 milions d'euros, un 26% del pressupost del Departament de Salut de la Generalitat.

La relació estreta entre salut i alimentació insana és un dels eixos de la investigació «Viatge al centre de la investigació que ens malalta» que ha elaborat VSF Justícia Alimentaria Global i que dimarts es presenta a Barcelona.

Els responsables de VSF Justícia Alimentaria Global han assenyalat que el consum excessiu de sucres, greixos insalubres i sodi, bàsicament a través dels aliments processats, és la principal causa d'aquesta alimentació insana.

A Espanya s'ha incrementat considerablement el consum d'aquests ingredients, encara que la immensa majoria de la població sap que s'ha de reduir-los, subratllen els autors.

"Aquesta aparent contradicció és el resultat d'un dels grans trucs de màgia de la indústria alimentària: estan a tot arreu, però ningú els veu", han explicat els responsables de l'ONG, que denuncien que la legislació espanyola actual no afavoreix el control de les grans multinacionals de l'alimentació, ni que el consumidor tingui la informació al seu abast per prevenir una alimentació insana.

Paral·lelament a l'informe, VSF Justícia Alimentaria Global també presentarà dimarts que ve la campanya "Enverina'm. L'alimentació que ens enmalalteix", en la que fan propostes de modificacions legislatives i de més gran control per part de l'administració.

La publicitat, l'etiquetatge i aspectes tributaris que permetin abaratir el cost de l'alimentació sana i penalitzi aquells productes més nocius, són algunes de les propostes que llança VSF Justícia Alimentaria Global en la seva campanya, que també impulsa la creació de l'Aliança per a una Alimentació Saludable.

Es tracta d'una iniciativa pionera a Espanya en la que organitzacions de defensa dels consumidors, de la salut, agràries, ecologistes i diferents associacions de familiars d'alumnes i ONG s'uneixen per afrontar aquesta problemàtica i aportar alternatives des de cadascun dels àmbits.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Salut


Les claus del sexe ràpid.
Descobreix el 'quickie', sexe en 15 segons

Descobreix el 'quickie', sexe en 15 segons

Aquesta moda que ha revolucionat el sexe és ja l'opció preferida per a les menors de 35 anys

Es pot tornar a congelar un aliment descongelat?<br/>

Es pot tornar a congelar un aliment descongelat?

Descobreix com allargar la vida útil dels aliments que tens a la nevera sense córrer riscos

Un jove de 18 anys crea un sostenidor per detectar el càncer de mama

Un jove de 18 anys crea un sostenidor per detectar el càncer de mama

El mexicà Julián Ríos treballa en l'invent des que gairebé perd a la seva mare per la malaltia

El sucre que no es veu en el que consumim cada dia

El sucre que no es veu en el que consumim cada dia

Un projecte fotogràfic revoluciona les xarxes en visibilizar el sucre ocult en nombrosos productes

Embaràs

Guia per a embarassades

redacció

 | 0

Et donem consells, t'ensenyem a fer massatges, t'expliquem què pots i no pots menjar...

 

Enllaços recomanats: Premis cinema