Mammalia és una associació creada per un grup de mares que treballen de forma voluntària en pro de la lactància materna. «Ningú es lucra i ningú s'aprofita d'aquesta associació en la seva professió», assenyalen. S'han convertit en una de les fonts més fiables d'informació sobre lactància.

Cada vegada és més difícil trobar a un nen i nena que vagin caminant fins a la seva mare i les hi aixequin la samarreta per poder mamar.

Segons l'Enquesta Nacional de Salut del Ministeri de Sanitat (2012), que estudia una àmplia mostra de població, només el 28% dels nens espanyols gaudeix dels 6 mesos de lactància materna exclusiva que recomana l'OMS.

Les taxes de lactància materna han disminuït d'una mitjana de 10 mesos en els anys 50 a Espanya, fins als 3 mesos de mitjana actuals. I per què ? «Per desconeixement i per tabú social, una cosa nodreix a l'altra i cada vegada hi ha més mares i nens dins de l'armari», assenyala Mar Alegre, una de les voluntàries que van crear Mammalia el 2012, «amb la finalitat de crear un espai on expressar i transmetre la nostra manera de sentir i viure la lactància materna, com quelcom perdurable en l'ésser humà durant tota la seva vida ».

En aquesta tasca d'informar de forma objectiva, desde Mammalia van considerar necessari organitzar una xerrada impartida pel psicòleg Albert Soler i el Dietista- nutricionista Julio Basulto sobre la «lactància prolongada». «Ja d'inici aquest nom no és correcte. Perllongar és allargar una mica més del que toca quan el deslletament natural és dóna dels 2,5 als 7 anys segons estudis antropològics com l'estudi de dentició de Bermúdez de Castro a Atapuerca ». En aquest estudi, aquest antropòleg determinava que l'aparició de les primeres dents marcava l'inici de l'alimentació complementària, mentre que l'erupció total de la dentició marcava el deslletament definitiu.

Una cosa que demostra que el deslletament és una cosa cultural. «Hi ha mares que deslleten als seus fills perquè no tenen accés a tota la informació i altres que sí la tenen però s'amaguen, per por de la resposta social, i també d'alguns metges, especialistes, que davant la possibilitat de donar qualsevol medicament, o realitzar qualsevol prova o operació sempre recomanen no donar el pit», indica Mar.

És per això que en aquesta xerrada es van destapar els falsos mites, com que la llet és aigua a partir de l'any quan s'ha demostrat que té més quilocalories que la llet de vaca, o que cregui obesitat, quan és preventiva. «A més segons el Comitè d'AM de l'Associació Espanyola de Pediatria (AEP), els lactants que mamen més d'un any, a part dels evidents beneficis per a la salut -hi ha menys risc de contraure malalties com leucèmia o diabetis-, a nivell neuronal també afavoreix l'estabilitat emocional, acadèmic i professional ».

I això en el nen, però Mammalia també destaca els beneficis en la mare. «Lactància materna no és només donar llet, és molt més, és una relació mare-fill, un respecte al que es va començar i no es vol interrompre, és un suport en els bons i mals moments, la lactància és molt més», reconeix.