Dormir poc augmenta el risc de contraure la grip quan n'hi ha epidèmia

També pot facilitar l'aparició de malalties del cor

28.02.2017 | 12:50
Tots els teixits del cos necessiten dormir.

Dormir poc –menys de quatre hores diàries– i també dormir massa –més de deu– pot afectar la qualitat de vida. Diversos estudis relacionen la quantitat i qualitat del son amb el risc de tenir hipertensió arterial, malalties coronàries, malalties cerebrovasculars, obesitat, diabetis, depressió i també agafar un constipat comú o una grip durant l'època de l'epidèmia. Són conclusions de l'Informe sobre la salut del son. Ferran Barbé, investigador de l'Institut de Recerca Biomèdica de Lleida i un dels autors del document, destaca que dormir no consisteix a «apagar un interruptor», sinó que és un procés «fonamental» per a la salut perquè «en aquesta fase passen moltes coses». Explica que «tots els teixits necessiten dormir i si no ho fan en la quantitat i qualitat necessàries, s'acaben queixant i provocant problemes de salut».

Diversos estudis demostren que el son és determinant per mantenir un bon estat de salut, però els canvis en les pautes quotidianes –ritme més accelerat i estressant– han provocat una pèrdua de la qualitat del son. Els experts aconsellen dormir entre set i vuit hores els adults per mantenir una bona salut i reduir el risc de mortalitat, però també alerten que dormir massa tampoc és aconsellable.

En els adults, la manca de son té una clara relació amb el rendiment laboral i els accidents, tant laborals com de trànsit. El 7% dels conductors s'han quedat alguna vegada adormits al volant, fet que ha provocat el 3,6% dels accidents mortals. Entre les persones amb més risc de tenir somnolència al volant es troben els conductors professionals, perquè estan més exposats a la carretera; els treballadors amb torns prolongats; les persones que condueixen havent dormit poc, especialment els joves o els que dormen menys de sis hores, o les que pateixen apnea del son no diagnosticada.

En la infància, dormir poc s'associa a problemes de concentració, rendiment escolar, hiperactivitat i ansietat. Alguns estudis constaten que els adolescents que passen hores desperts amb videojocs tenen més risc de treure males notes a l'escola.

Barbé també posa èmfasi en la qualitat del son: «fins ara, l'estament mèdic estudiava el son en hores i no anàvem més enllà. Hi ha un altre element que ara valorem, que és la qualitat del son». La continuïtat, la ritmicitat i la durada són elements que en determinen la qualitat, així com si es tracta d'un son reparador.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Salut


Consulta la dosis recomanada.
Quina és la dosi diària màxima de ibuprofèn?

Quina és la dosi diària màxima de ibuprofèn?

Aquest antiinflamatori és un dels medicaments més habituals en els nostres farmacioles

Per què cal vacunar-se de la grip?

Per què cal vacunar-se de la grip?

El virus no és mortal, però en embarassades o en persones majors de 60 anys pot ser-ho

Quants ous es poden menjar a la setmana?

Quants ous es poden menjar a la setmana?

L'ombra del colesterol sempre ha planat sobre aquest aliment

Remeis casolans per combatre la tos seca

Remeis casolans per combatre la tos seca

Descobreix com evitar-la amb ingredients que tens a casa i acaba amb les molèsties

Embaràs

Guia per a embarassades

redacció

 | 0

Et donem consells, t'ensenyem a fer massatges, t'expliquem què pots i no pots menjar...

 

Enllaços recomanats: Premis cinema